Serbia tunnistas viimaks Srebrenica massimõrva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia seadusandjad eile parlamendiistungil.
Serbia seadusandjad eile parlamendiistungil. Foto: Reuters / Scanpix

Serbia parlament võttis täna öösel vastu ajaloolise resolutsiooni, milles mõistetakse hukka 1995. aastal Srebrenicas aset leidnud 8000 Bosnia moslemi tapmine, ent genotsiidiks seda siiski ei nimetanud.


250 seadusandjast, kellest kohal viibis vaid 173, toetas teksti 127 ning parlamendi otsus teeb lõpu Serbia poliitikute aastaid kestnud tavale eitada veresauna ulatust, vahendas AFP.

«Serbia parlament mõistab tugevalt hukka Srebrenicas 1995. aasta juulis Bosnia moslemite vastu toime pandud kuriteo, nagu määras selle Rahvusvahelise Kohtu otsus,» öeldakse resolutsioonis.

Seadusandjad avaldasid kaastunnet ja palusid ohvrite perede ees ametlikult vabandust, et tragöödiat ei suudetud ära hoida.

Ettepaneku resolutsiooniks tegi Serbia võimuliit, mis hoiatas pärast otsuse vastuvõtmist, et tegemist on alles esimese sammuga Serbia teel leppida oma lähiajalooga.

Srebrenica massimõrva on genotsiidiks tunnistanud Rahvusvaheline Kohus ja Endise Jugoslaavia Rahvusvaheline Kriminaaltribunal. Serbia parlament vältis aga mõiste lisamist oma resolutsiooni, et tagada võimalikult suur poolthäälte arv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles