Srebrenica genotsiidi ohvrid resolutsioonist ei hooli

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Srebrenica massihauast leitud pealuu.
Srebrenica massihauast leitud pealuu. Foto: SCANPIX

Kuigi Serbia parlament võttis vastu resolutsiooni, milles rahvasaadikud mõistsid hukka Balkani kodusõja ajal aset leidnud 8000 Bosnia moslemi tapmise, nõuavad ellujäänud selle nimetamist genotsiidiks.


«See resolutsioon ei tähenda meie jaoks midagi ja me ei tunnusta seda. Me tervitame ainult resolutsiooni, mis mainib terminit genotsiid,» kommenteeris Sabra Kolenovic ellujäänute rühmitusest Srebrenica Emad, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Meie, Srebrenica genotsiidi ohvrid, ei luba kunagi kustutada sõna genotsiid,» lisas Kolenovic, kelle sõnul on ajalooline resolutsioon Belgradi poliitiline mäng.

«Meie jaoks ei tähenda see tõesti midagi,» lisas teine ellujäänu AFP-le. «Nad poleks seda üldse pidanud vastu võtma,» lisas Catic, kelle abikaasa ja poeg massimõrvas tapeti.

Bosnia serblased tapsid 1995. aastal kodusõja käigus paari päevaga umbes 8000 Srebrenica linna moslemist meesterahvast ning poissi. Rahvusvaheline Kohus ja Endise Jugoslaavia Rahvusvaheline Kriminaaltribunal on Srebrenica veretöö kuulutanud genotsiidiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles