Belgia parlament keelustas esimesena Euroopas mosleminaiste näokatte

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosleminaine burkas.
Mosleminaine burkas. Foto: AFP / Scanpix

Belgia rahvasaadikud kiitsid heaks seaduseelnõu, mis keelab mosleminaistel avalikus kohas keha ja nägu katvate burkade kandmise. Keelu eiravatele naistele võivad võimud määrata kopsaka rahatrahvi või koguni vanglakaristuse.


Seaduseelnõu, mille kohaselt ei või mosleminaised näiteks tänavatel, ühistranspordis ja teistes avalikes paikades burkat kanda, kiitsid heaks 136 Belgia parlamendi alamkoja saadikut, vastu polnud ükski parlamendi liige, kuid kaks parlamentääri hääletusel ei osalenud, vahendas uudisteagentuur AFP.

Lisaks burkale kehtib keeld ka niqabide (musta värvi hõlst, mis jätab silmad katmata) kandmise kohta. Keelust üle astujaid võib ees oodata 15-25 euro (230-390 krooni) suurune trahv või kuni seitsmepäevane vanglakaristus.

Samas võivad võimud teha teatud erandeid, näiteks karnevalide või teatud festivalide ajal võivad mosleminaised kohalike võimude heakskiidu korral oma näokatteid kanda.

Kui Belgia parlamendi ülemkoda ja kuningas annavad seaduseelnõule oma heakskiidu, saab hinnanguliselt poolele miljonile moslemile koduks olevast Belgiast esimene Euroopa riik, mis vastava seaduse kehtestab. Sarnane keeld on arutlusel ka naaberriigis Prantsusmaal.

Keeldu on aga teravalt kritiseerinud nii moslemeid ühendavad organisatsioonid, katoliku kiriku piiskop Guy Harpigny, kuid ka inimõigusorganisatsioon Amnesty International. Moslemite õiguste eest seisva organisatsiooni esindaja Isabelle Praile hoiatas enne hääletust, et keeld võib luua ohtliku pretsedendi.

«Täna on need kogu nägu katvad näokatted, homme sikhide turbanid, seejärel võib-olla miniseelikud,» hoiatas Praile, kelle sõnul on õigus kanda burkat osa õigustest, mida kaitsevad nii Belgia, Euroopa kui ka rahvusvahelised seadused.

«Tegemist pole mis tahes vormis diskrimineerimise kehtestamisega,» kinnitas aga palamendis prantsusekeelseid liberaale esindava erakonna Mouvement Réformateur liige Daniel Bacquelaine teistele rahvasaadikutele ning lisas, et seaduse eesmärk on lihtsustada inimeste identifitseerimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles