Saksa poliitik soovib mosleminaiste näokatete keelustamist Euroopas

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosleminaine burkas.
Mosleminaine burkas. Foto: AFP / Scanpix

Europarlamendis Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsiooni kuuluv saksa liberaal Silvana Koch-Mehrin keelustaks mosleminaiste näokatted kogu Euroopas.


Euroopa Parlamendi üks 14 asespiikrist ja Saksa valitsuskoalitsiooni kuuluva Vaba Demokraatliku Partei juhtivpoliitikute hulka kuuluv 40-aastane Koch-Mehrin leidis Saka tabloidis Bild am Sonntag ilmunud artiklis, et Belgia eeskujul tuleks nii Saksamaal kui ka kogu Euroopas keelata mosleminaistel avalikus kohas keha ja nägu katvate riideesemete kandmine, vahendas EUobserver.

«Burka on tohutu rünnak naiste õigustele. See on liikuv vangla,» leidis Koch-Mehrin, kes sooviks ka teiste islamiusu traditsiooniliste näokatete nagu nikabide, thadoride, hidžabide keelustamist.

«Kui ma kohtan tänavatel täielikult kaetud näoga inimesi, siis see häirib mind. Ma ei saa hinnata, millised on nende kavatsused minu suhtes,» lisas parlamendisaadik, kelle sõnul on kogu näo varjamine vastuolus Euroopa väärtushinnangutega. «Ma ei karda, aga ma tunnen end ebakindlalt.»

«Vabadusega ei tohi minna nii kaugele, et inimestelt võetaks ära nägu. Vähemalt mitte Euroopas,» lisas Koch-Mehrin.

Belgia parlamendi heakskiidu pälvinud keeldu on teravalt kritiseerinud nii moslemeid ühendavad organisatsioonid, kuid ka inimõigusorganisatsioonid. Moslemite õiguste eest seisva organisatsiooni esindaja Isabelle Praile sõnul loob keeld ohtliku pretsedendi.

«Täna on need kogu nägu katvad näokatted, homme sikhide turbanid, seejärel võib-olla miniseelikud,» hoiatas Praile, kelle sõnul on õigus kanda burkat osa õigustest, mida kaitsevad nii Belgia, Euroopa kui ka rahvusvahelised seadused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles