Itaalias burkat kandnud naisele määrati kopsakas rahatrahv

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosleminaine burkas.
Mosleminaine burkas. Foto: AFP / Scanpix

Itaalia loodeosas Piedmonte maakonnas asuvas Novaras määras kohalik politsei Tuneesia päritolu immigrandile 500 euro (üle 7800 krooni) suuruse trahvi, kuna naine kandis moslemite näokatet.


Väidetavalt on 26-aastane Amel Marmouri, keda politsei trahvis kohalikus postkontoris, esimene naine Euroopas, kes avalikus kohas keha ja nägu katva mosleminaiste riideeseme kandmise eest trahvi sai, vahendas Telegraph.

«Nii palju, kui mina tean, on see esimene juhtum Itaalias,» kommenteeris politsei esindaja Mauro Franzinelli.

Marmouri abikaasa, 36-aastase Ben Salah Braimi kinnitusel teeb perekond jõupingutusi trahvi maksmiseks, kuid lisas, et tema naine jätkab avalikes kohtades keelatud rõiva kandmist, kuna ta ei soovi, et mõni teine mees naist näeks. Braimi sõnul peab naine keelu tõttu rohkem aega kodus veetma.

Novara linna kontrollib äärmusparempoolne Põhja Liiga, mis kuulub peaminister Silvio Berlusconi juhitava rahvuslik-konservatiivse erakonnaga Vabaduse Inimesed ühte valitsuskoalitsiooni.

Erakonna üheks märksõnaks on vastandumine immigrantidele ning jaanuaris kehtestas erakond linnas määruse, mis keelab burkade kandmise avalikes paikades, kuna see varjab nende näo ja raskendab nende isiku tuvastamist.

«Kahjuks pole ilmselt veel kõigile selge, et riietus, mis ei võimalda selle kandjat identifitseerida, on lubatav kodus, kuid mitte avalikes kohtades, koolides, bussides või postkontorites,» kommenteeris Novara linnapea Massimo Giordano, kelle sõnul takistavad mosleminaiste näokatted niigi keerulist integratsiooniprotsessi.

Burkakeeld pole Itaalias üleriigiline, kuid mitmed kohalikud omavalitsused on otsustanud «maskeerimise» keelustada. Möödunud nädalal kiitis Belgia parlamendi alamkoda heaks burkade ja teiste näokatete keelustamise ning seaduseelnõu ootab nüüd ülemkoja heakskiitu.

Burkakeelu kehtestamist kaaluvad ka Prantsusmaa, Taani, Holland ja Austria.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles