Fukushima operaator eemaldab tuumajaama kütusevardaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo Electric Power Co (TEPCO) esindajad uurivad Fukushima tuumajaama neljandas reaktoris kütusebasseini.
Tokyo Electric Power Co (TEPCO) esindajad uurivad Fukushima tuumajaama neljandas reaktoris kütusebasseini. Foto: SCANPIX

Jaapani avariilise Fukushima tuumajaama operaator hakkas täna ühe reaktorihoone kütusevardaid eemaldama.

Tegemist on kõige ohtlikuma tööga sestsaadik, kui 2011. aasta ülivõimsas maavärinas ja selle tekitatud hiidlaines kannatada saanud tuumajaam uuesti kontrolli alla saadi.

Jaama operaatorfirma Tokyo Electric Power (TEPCO) teatas, et alustas uraani- ja plutooniumivarraste eemaldamist hoidlast. See on vajalik, et jaam mõne aastakümne pärast käigust võtta. Varraste eemaldamisele eelnes rida tagasilööke ja viperusi, mis tõid TEPCO-le ulatusliku kriitika puudujääkide tõttu kriisile reageerimises.

Kütusevarraste eemaldamisele järgneb veelgi keerulisem töö, mille käigus tuleb eemaldada ülejäänud kolme reaktori sulanud tuumad.

Täna alanud kütusevarraste eemaldamine kestab TEPCO andmetel üle aasta. Töö käigus tuleb hoidlast eemaldada enam kui 1500 vardakomplekti, millest esimese kahe päeva jooksul on plaanis eemaldada 22.

Eksperdid on hoiatanud, et väikseimadki eksimused varraste eemaldamisel võivad muuta olukorra Fukushimas kriitiliseks.

Kyoto ülikooli professori Hiroaki Koide sõnul on varraste eemaldamise ajastus ülioluline, kuna reaktori hoidla seisund ei ole stabiilne.

2011. aasta märtsi maavärin ja tsunami lõid rivist välja elektrijaama jahutussüsteemi, põhjustades tõsiseima tuumaõnnetuse alates 1986. aasta Tšernobõli katastroofist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles