Serbias avastatud massihaud varjab sadade albaanlaste surnukehasid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbiast leiti Balkani sõja-aegne massihaud.
Serbiast leiti Balkani sõja-aegne massihaud. Foto: AFP / Scanpix

Balkani sõjakuritegusid uuriva serbia prokuröri kinnitusel avastati massihaud, kuhu on maetud hinnanguliselt kuni veerand tuhat Kosovo sõjas hukkunud albaanlast.

«Me saame kinnitada, et leiti massihaud,» lausus prokurör Bruno Vekaric, kelle sõnul tapeti ohvrid arvatavasti 1998.-1999. aasta Kosovo konflikti käigus, mille käigus hävitasid serblased massiliselt albaanlaste külasid, vahendas Reuters.

Massihaud paikneb riigi lõunaosas Raska piirkonnas, selle avastamisel tehti koostööd ka Euroopa Liidu õigus- ja politseimissiooniga Kosovos (EULEX).

Vekarici sõnul alustatakse surnukehade väljakaevamist paari päeva jooksul, kui selleks on saadud vajalik luba.

«See aitab meil koguda hädavajalikke tõendeid Serbia prokuratuuri jaoks,» lisas Vekaric. «See on väga tähtis, sest see tugevdab Serbia demokraatia usaldusväärsust.»

Kosovo sõja ajal, mille käigus serblased üritasid maha suruda kohalikke iseseisvuspüüdlusi, hukkus vägivaldsetel asjaoludel ligi 10 000 albaanlast, samas kui peaaegu miljon inimest põgenes naabruses asuvatesse riikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles