Juncker on valmis Euroopa Komisjoni juhiks pürgima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. Foto: SCANPIX

Endine Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker ütles neljapäeval, et on põhimõtteliselt valmis Euroopa Komisjoni presidendiks kandideerima.

Praegune eurokomisjoni juht José Manuel Barroso lahkub ametist 31. oktoobril.

Euroopa Parlamendi suurima erakonna, konservatiivse Euroopa Rahvapartei (EPP) võimaliku kandidaadina sellele kohale nähakse oktoobris 18 võimuaasta järel Luksemburgi valitsusjuhi koha kaotanud Junckerit, aga ka Soome peaministrit Jyrki Kataineni või tema Poola kolleegi Donald Tuski.

«Olen põhimõtteliselt valmis [...] kui (EPP) programm ja muud asjaolud sobivad,» ütles Juncker Saksa piirkondlikule raadiojaamale RBB.

Junckeri sõnul eeldab ta kandideerimise korral elavat valimisvõitlust Saksa sotsiaaldemokraadist praeguse Euroopa Parlamendi esimehe Martin Schulzi vastu.

Diplomaatide seast on kostnud, et sõltumatu hoiakuga Juncker ei pruugi komisjoni presidendina kõigile, seal hulgas Saksa kantslerile Angela Merkelile sugugi sobida. Allika sõnul saab Luksemburgi ekspeaminister kindlasti mõne kõrge koha, mis pärast europarlamendivalimisi 2014. aasta mais saadaval on.

Euroopa Komisjoni president juhib ELi 28 liikmesriigi volinikest koosnevat täitevvõimu.

Euroopa Rahvapartei juhid, nende hulgas Merkel, leppisid detsembris kokku, et EPP kandidaat valitakse 6.- 7. märtsil Dublini parteikongressil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles