Vatikani raamatukogu ja Jaapan kataloogivad kadunud arhiivi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatikani apostelliku raamatukogu juht monsenjöör Cesare Pasini.
Vatikani apostelliku raamatukogu juht monsenjöör Cesare Pasini. Foto: SCANPIX

Vatikani raamatukogu ja neli Jaapani ajalooarhiivi sõlmisid kokkuleppe inventeerida, kataloogida ja digitaliseerida 10 000 dokumenti kadunud Jaapani arhiivist, mis kirjeldab detailselt kristlaste tagakiusamist Jaapanis 17.-19. sajandil.

Vatikani apostelliku raamatukogu juhi monsenjöör Cesare Pasini sõnul kujutavad niinimetatud Marega dokumendid suurimat teadaolevat omataolist arhiivi. Jaapani misjonärist vaimulik toimetas 22 kimpu dokumente 1940. aastatel Jaapanist välja ja tõi need Rooma. Dokumendid olid aastakümneid Vatikani raamatukogu hoidlas, kuni üks hieroglüüfe tundev teadlane 2010. aastal nende tähtsust taipas.

Teisipäeval allkirjastatud kuueaastases kokkuleppes dokumentide inventeerimiseks ja uurimiseks ettevalmistamiseks osalevad teiste seas Jaapanir riiklik kirjandusinstituut ja Jaapani riiklik ajaloomuuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles