Tadžiki kommunistid muretsevad riigi kõrgeima Lenini pärast

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillis taas oma paigale saanud Lenini kuju Peterburis Soome vaksali juures.
Aprillis taas oma paigale saanud Lenini kuju Peterburis Soome vaksali juures. Foto: AP/Scanpix

Tadžikistani kommunistid pelgavad, et võimud võtavad peagi maha nende riigi suurima Vladimir Lenini kuju, vahendab Raadio Vabaduse veebileht.


Sughdi provintsi kommunistliku partei juht Ghufron Rustamov rääkis Raadio Vabadusele, et kohalikel võimudel on Dušanbe suusõnaline käsk võtta Khujandi linna Lenin maha. Rustamovi sõnul peaks kuju mahavõtmisele eelnema avalik arutelu selles küsimuses. Rustamov juhtis tähelepanu sellele, et Sughdi provintsist Ayni piirkonnast kadus hiljuti väike Lenini kuju.

Khjujandi linnavalitsuse arhitektuuriosakonna juht Olimjon Haidarov aga ütles, et monumendile ei pääse praegu ligi seetõttu, et nii kuju kui selle juures olevat väljakut remonditakse.

Khujandi kesklinnas Syrdarya jõe kaldal asuv 24 meetri kõrgune Lenini kuju püstitati sinna 1974. aastal. Seda peetakse Kesk-Aasia kõrgeimaks Leniniks.

Nõukogude ajal kandis Khujand Leninabadi nime ja ka Sughdi provints oli Leninabad. 1990. aastal otsustasid kohalikud rahvahääletusega võtta tagasi ajaloolise Khujandi nime, Sughd naasis vana nime juurde aastal 2001.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles