Rootsi, Taani ja Norra kutsusid Iisraeli saadikud vaibale

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli mereväelased Gaza sektorisse teel olnud abilaeva pardal.
Iisraeli mereväelased Gaza sektorisse teel olnud abilaeva pardal. Foto: SCANPIX

Norra kutsus riigis resideeruva Iisraeli suursaadiku aru andma intsidendi kohta, mille käigus Iisraeli merevägi ründas Vahemeres Gaza sektori poole teel olnud humanitaarabikonvoid. Sarnaselt talitasid ka Taani ja Rootsi.

Vastavast otsusest teatas Norra peaminister Jens Stoltenberg, kelle sõnul on tema valitsus rünnakust vapustatud, vahendas uudisteagentuur AFP.

Hiljem teatas ka Taani välisminister Lene Espersen, et juudiriigi suursaadik peab juhtunu kohta aru andma. «Informatsioon selle kokkupõrke kohta on väga murettekitav,» kommenteeris Espersen, kelle sõnul toetab Taani paremtsentristlik valitsus humanitaarabi lubamist suletud Gaza sektorisse.

Rootsi välisminister Carl Bildt kutsus samuti suursaadiku aru andma. The Locali vahendusel viibis abilaevadel 11 Rootsi kodanikku. «Me tahame juhtunu kohta selgitusi,» ütles Bildt Rootsi raadiole.

Iisraeli televisiooni teatel sai rünnakus kinnitamata andmetel surma 19, viga aga 36 Palestiina aktivisti. Armee kinnitusel hukkus tulevahetuses rohkem kui kümme inimest. Kokkupõrgetes sai viga ka kümme Iisraeli sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles