Gaza aktivistid võeti Türgis vastu sangaritena

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraelist deporteeritud aktivistid Istanbuli lennujaamas.
Iisraelist deporteeritud aktivistid Istanbuli lennujaamas. Foto: AP/Scanpix

Gazassee suundunud humanitaarlaevadel viibinud sajad välismaa aktivistid, kes sattusid konflikti Iisraeli eriüksuslastega ja deporteeriti pärast ülekuulamist Türki, võeti Istanbulis vastu sangaritena.

Iisrael lubas kõik ööl vastu esmaspäeva aset leidnud intsidendi käigus kinni peetud 680 isikut vabastada. Türgi organiseeritud lendudega Istanbuli saabunud umbes 450 aktivisti tervitas Türgi asepeaminister Bulent Arinc ning hinnanguliselt tuhandepealine Palestiina ja Türgi lippe lehvitav rahvahulk, vahendas BBC.

Ka toimetati Türki üheksa inimese surnukehad, kes hukkusid, kui Iisraeli merevägi pidas Vahemeres kinni blokaadi tõttu maailmast ära lõigatud Gazasse abi viia tahtnud kuuest laevast koosnenud konvoi.

Iisraeli teatel jäävad seitse intsidendis tõsiselt viga saanud aktivisti veel juudiriigi haiglates haiglaravile. Iirimaalt, Austraaliast ja Itaaliast pärit kolm isikut jäävad aga teadmata põhjustel edasi vahi alla, teatas Iisrael.

Genfis asuv ÜRO inimõiguste nõukogu on lubanud juhtunu osas alustada sõltumatut uurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles