USAs sagenevad rassidevahelised abielud

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Texases elav abielupaar Jon Pope ja Hai Nguyen.
Texases elav abielupaar Jon Pope ja Hai Nguyen. Foto: AP/Scanpix

Segaabielusid erinevatest rassidest inimeste vahel sõlmitakse Ameerika Ühendriikides praegusel ajal rohkem kui iialgi varem, vahendab USA Today Pew Research Centeri uuringut.


Umbes 15 protsenti ehk iga seitsmes 2008. aastal Ühendriikides sõlmitud abielu puudutas kaht erinevast rassist osapoolt. 1960. aastal oli sama näitaja umbes kaks protsenti.

«Meie ühiskond tundub olevat palju avatum kui 30 või 50 aastat tagasi, erineva rahvastikuga,» rääkis USA Todayle raporti koostamist juhtinud Jeff Passel. «Erinevatest rühmadest pärinevatel inimestel on rohkem võimalusi kohtuda ja suhelda – kohtades, kus me elame, töötame ja käime koolis.»

Uuriti nelja rassirühma: valgeid, musti, latiinosid ja asiaate. Pew andmeil olid kõige tavalisemad rassidevahelised liidud valgete ja latiinode vahel, mis moodustasid 41 protsenti kõigist segaabieludest.

Passel tunnistas, et tema jaoks oli kõige suurem üllatus see, et 22 protsenti abiellunud mustanahalistest meestest võtsid naise mõnest teisest rassist. «Kui me vaatame 50 aasta taguseid andmeid, olid sellised abielud mitmetes riigi osades ebaseaduslikud,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles