Kommunistide tapetud poola preester kuulutatakse õndsaks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isa Jerzy Popiełuszko.
Isa Jerzy Popiełuszko. Foto: AFP/SCANPIX

Pühapäeval kuulutatakse Varssavis õndsaks 1984. aastal kommunistliku salateenistuse poolt surnuks piinatud poola preester isa Jerzy Popieluszko, vahendab Visegradi grupi koduleht. Tseremoonia viib läbi peapiiskop Angelo Amato Vatikanist.
 


37-aastaselt tapetud Popieluszko on katoliku kirik juba tunnistanud märtriks. Karismaatiline noor vaimulik oli vankumatu antikommunist ning kasutas ajal, kui kõik muud protesti vormid olid keelatud, kirikule jäänud natuke laiemat vabadust süsteemi vastu protestida.

Tema jumalateenistusi edastas regulaarselt ka Raadio Vaba Euroopa poolakeelne programm. Tänu sellele jõudis Popiełuszko sõnum märksa kaugematesse tema kodumaa piirkondadesse kui tema enda põhiline tööpiirkond Varssavi.

Juba 1983. aastal vahistasid võimud Popiełuszko valesüüdistuste alusel, pidid ta aga peagi vabastama.

1984. aasta 13. oktoobril püüdsid nad kõigepealt tema tapmiseks autoõnnetust korraldada. Sellest õnnestus preestril aga pääseda. 19. oktoobril röövisid nad vaimuliku ära. Kolm salateenistuse ohvitseri peksid isa Popiełuszko surnuks ja heitsid laiba Vistula veehoidlasse, kust see 30. oktoobril leiti.

Uudis populaarse preestri mõrvast põhjustas rahulolematust kogu Poolas. Tema matustele kogunes 250 000 inimest. Tema tapjad ja üks nende ülemus mõisteti kuriteos süüdi, kuid pääsesid peagi vabadusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles