Steinmeier: Euroopa ümberjagamisest on saanud reaalne võimalus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frank-Walter Steinmeier.
Frank-Walter Steinmeier. Foto: SCANPIX

Olukord, mida kõik pidasid võimatuks - Euroopa ümberjagamine - on muutunud reaalseks võimaluseks, ütles Riias visiidil viibiv Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier täna ajakirjanikele.

«Krimmis toimub referendum ja Venemaa on saatnud signaali, et on valmis Krimmi ühinemisega. See on probleem tervele Euroopale, sest territoriaalse terviklikkuse kahtluse alla seadmine on vastuvõetamatu,» ütles Steinmeier pärast kohtumist Läti välisministri Edgars Rinkevičiga.

Steinmeieri sõnul on säärase olukorra ärahoidmiseks palju ära tehtud ning tööd tuleb jätkata.

«Astume vajalikke samme vajalikul ajal,» ütles minister.

Steinmeier rõhutas, et endiselt on vajalik otsida lahendust olukorra edasise pingestumise ärahoidmiseks.

«Oleme teinud palju, et hoida ära seda, mis nüüd juhtumas on,» ütles minister, kelle sõnul Venemaad tuleb veenda, et referendum ei tohiks toimuda «nii kiiresti, eriti mitte pühapäeval».

Keegi ei ole praegu huvitatud «sanktsioonide merre sööstmisest» tunnistas Steinmeier, lisades, et Euroopa on valmis kaaluma kõiki võimalikke diplomaatilisi variante. Kuigi praegu kaalub Euroopa viisapiiranguid, võidakse hiljem kehtestada Venemaa suhtes hoopis rangemad sanktsioonid.

«Kui Krmmi referendumi tulemused on sellised nagu nad võivad olla, tuleb otsida uusi variante,» ütles minister.

Steinmeier rõhutas pärast kohtumist Läti välisministriga taas, et Balti riigid on väljaspool ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles