Palestiina aktivistid: me võinuks sõdurid tappa

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli eriüksuslane Mavi Marmara pardal.
Iisraeli eriüksuslane Mavi Marmara pardal. Foto: Reuters/ScanPix

Türgi päevaleht Hürriyet intervjueeris mitmeid Palestiina aktiviste, kes olid teel suletud Gaza sektori poole, kui Iisraeli eriüksuslased nad Vahemerel rahvusvahelistel vetel kinni pidasid.

«Ma vaatasin neile kolmele lapsele silma ja ma nägin paanikat. Neil polnud mingit lootust ellu jääda,» kommenteeris üks Mavi Marmaral puhkenud kokkupõrget kirjeldanud reisija Mahir Tan Iisraeli sõduritele viidates, vahendas Ynet.

«Nad olid nagu lapsed, kes kartsid oma vihast isa, kuid nad ei olnud silmitsi halastamatu vaenlasega nagu nad ise.Üks pardal olnud naistest andis neile esmaabi,» jätkas Tan, kelle sõnul jäid sõdurid erinevalt tema mõrvatud kaaslastest ellu.

«Need kolm Iisraeli eriüksuslast olid meie käte vahel abitud, nende laste elud olid meie otsustada,» lisas aktivist. «Hoolimata leinast ja vihast... me lasime nad vabaks. Eriüksuslased olid mõrtsukad ja meie kaitsjad. Me võitlesime oma elude nimel. Me ei võidelnud laeva lasti ega palestiinlaste nimel, kuid õigluse ja inimlikkuse eest.»

Tan kirjeldas, kuidas Mavi Marmarat kaitsnud aktivistidel läks korda võtta ühelt sõdurilt tema relv. Tema sõnul viskas teine laeva kaitsja veel ühe relva üle laeva parda merre. Tani kinnitusel ei mõelnud aktivistid sellele, et nad võiksid neid relvi kasutada Iisraeli eriüksuslaste pihta.

«Endise eriüksuslasena oleksin võinud kasutada relva oskuslikult, kuid kuna me olime laeva kaitsjad, siis me ei teinud seda. Ma võtsin relva, laadisin selle tühjaks ning hoidsin selle alles tõendina Iisraeli nurjatusest ja asjaolust, et nad tahtsid mind tappa,» lisas Tan.

«Nad kohtlesid meid väga halvasti nagu koeri, isegi naisi ja vanureid. Nad ei lubanud meil minna vannituppa ega pakkunud meile süüa ja vett,» jätkas Tan.

Ka avaldas Hürriyet pildid, millel on näha vägivalla tundemärkidega Iisraeli sõdurid. Kenneth O´Keefe, kelle Iisraeli armee kandis terroristide ja äärmusrühmituse Hamas toetajate nimistusse, ütles juhtunut kirjeldades, et sõdurite elu oli nende kätes, kuid nad otsustasid eriüksuslased vabastada.

«Nende kolme eriüksuslase elud sõltusid meie armust – me oleksime võinud teha nendega, mida iganes me oleksime soovinud. Nad vaatasid meile otsa ja mõtlesid, et me tapame nad ära, kuid me lasime neil minna.»

Ka O´Keefe´i kinnitusel õnnestus tal ühelt sõdurilt võtta ära relv, mille ta üle parda viskas. «Me ei kasutanud Iisraeli sõdurite vastu relva. Ma laadisin magasini tühjaks ja võtsin kuulid välja – me ei tulnud võitlema,» lisas 41-aastane O´Keef, kes on endine merejalaväelane.

Tema sõnul viisid Iisraeli julgeolekutöötajad ta Ben Gurioni lennujaama, kus teda peksti. «Loomulikult ei saa seda võrrelda sellega, mida teised üle elavad. Palestiinlasi koheldakse sel moel iga päev,» lisas O´Keef, kelle sõnul võtsid Iisraeli julgeolekutöötajad ära ka tema passi.

Iisraeli armee kinnitusel ei viidud aktiviste lennujaama, ka lennujaama esindajate sõnul pole nad juhtunust kuulnud.

Iisrael kinnitab endiselt, et eriüksuslased olid sunnitud reisilaeval Mavi Marmara jõudu kasutama üksnes viimases hädas, sest pardal olnud aktivistid ründasid neid nugade, raudkangide ja kurikatega ning lisaks haarasid sõduritelt ka mitu püstolit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles