Türgi hoiatas Iisraeli

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli eriüksuslaste haarang Gaza sektorisse teel olnud laeval tõi Türgis kaasa suure pahameeletormi.
Iisraeli eriüksuslaste haarang Gaza sektorisse teel olnud laeval tõi Türgis kaasa suure pahameeletormi. Foto: SCANPIX

Türgi avaldas Iisraelile survet, et Tel Aviv nõustuks rahvusvahelise ja sõltumatu uurimiskomisjoni loomisega, mis asuks uurima nädala eest Gaza sektorisse teel olnud laeval aset leidnud kokkupõrget.

Türgi välisministri Ahmet Davutoğlu sõnul sõltub Türgi ja Iisraeli suhete paranemine sellest, kas Tel Aviv nõustub rahvusvahelise uurimisega või mitte, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Kui Iisrael näitab rohelist tuld rahvusvahelise komisjoni loomisele ja on valmis selle ees aru andma, siis Türgi-Iisraeli suhted lähevad loomulikult uuele teele,» kommenteeris Davutoğlu, viidates ööl vastu esmaspäeva Vahemerel rahvusvahelistel vetel aset leidnud intsidendile Iisraeli eriüksuslaste ja Palestiina toetajate vahel, milles hukkus üheksa türklast.

«Kuid kui Iisrael sellst kõrvale põikleb, ei tule suhete normaliseerimine kõne alla,» lisas välisminister.

Palestiina liider Mahmud Abbas kutsus taas Iisraeli üles lõpetama 2006. aastal alguse saanud Gaza blokaadi ning pakkus kitsast maariba kontrollivale Palestiina islamistlikule äärmusrühmitusele Hamas lepitust.

«Kui nendel konvoidel pole õnnestunud blokaadi murda, siis peavad püüdlused kahtlemata intensiivistuma,» ütles Abbas Türgi NTV televisioonile antud usutluses. «Parim vastus (reidile) ... on Palestiina rühmituste leppimine, et seista Iisraeli vastu käsikäes,» lisas Palestiina liider, kes sõidab Washingtoni, et arutada pingelist olukorda Lähis-Idas USA presidendi Barack Obamaga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles