Erkki Bahovski: Prantsusmaa otsusekindlus

Erkki Bahovski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski.
Erkki Bahovski. Foto: Toomas Huik.

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy teatas täna Afganistani pealinnas Kabulis, et Prantsusmaa sõjaline missioon Afganistanis peab jätkuma. Seda pärast üleeilset teadet, mille järgi sai Talibani varitsuses surma kümme ja haavata veel vähemalt 21 Prantsuse sõdurit.

Kümme sõdurit on Prantsusmaale kindlasti suur kaotus. Pealegi on avalik arvamus selle missiooni vastu. Olgugi, et Prantsusmaa eelmine president Jacques Chirac ameeriklasi igati pärast 9/11 toetas. Kuid vahepeal oli veel Iraagi sõda ja prantslaste-ameeriklaste suhted jõudsid kohati päris teravaks minna.

Ent Sarkozy on kindlalt otsustanud oma maa diplomaatilisest patiseisust välja tuua, kuhu see sattus pärast 2005. aasta «ei»-ga lõppenud referendumit ELi põhiseaduse lepingu üle. Bulgaaria medõdede päästmine Liibüast, Vahemere liidu loomine, rahu vahendamine Vene-Gruusia konfliktis ja nüüd kindel otsus missiooni Afganistanis jätkata toovad Prantsusmaa diplomaatilisele maailmakaardile jõuliselt tagasi. Seda ikka tänu Sarkozyle. Kuid hetkeks meenutagem siiski ka neid kümmet sõdurit ja lootkem end nad ei langenud ilmaasjata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles