Hispaanlased protestisid liberaalsema abordiseaduse vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abordivastased Madridis.
Abordivastased Madridis. Foto: SCANPIX

Sajad inimesed kogunesid täna Madridi ülemkohtu hoone juurde, et nõuda keeldu uuele liberaalsemale abordiseadusele, mis peaks kehtima hakkama kahe päeva pärast, vahendas uudisteagentuur AFP.

Abordivastaseid silte kandnud protestijad olid kokku kutsutud umbes 60  grupeeringu poolt. Kõlasid ka hüüded «25 aastast aitab!», mis viitasid abordi dekriminaliseerimisele Hispaanias 1985. aastal.

Sotside valitsuse abordireform, mis lubab naistel rasedust katkestada kuni 14. rasedusnädalani, peaks jõustuma esmaspäeval.

Kolmapäeval nõustus konstitutsioonikohus aga üle kuulama konservatiivse opositsioonierakonna Rahvapartei kaebuse seaduseelnõu osas ning andis valitsusele ja parlamendile kolm päeva aega oma kava kaitsta. Rahvapartei arvates rikub uus regulatsioon põhiseaduse klauslit, mis kinnitab, et igaühel on õigus elule.

Võrdõiguslikkuse minister Bibiana Aido aga ütles, et ta ei kahtle selles, et uus seadus on konstitutsiooniga igati kooskõlas.

Uus abordiseadus võeti parlamendis vastu 24. veebruaril. See lubab aborti 14. rasedusnädalani ja ohu korral naise tervisele või loote tõsise kahjustuse puhul 22. nädalani. Samasugused reeglid kehtivad suuremas osas ELi riikides.

Seaduse esialgne eelnõu lubas juba 16-aastastel ilma vanemate loata aborti teha, kuid on nüüdseks muudetud.

Hispaanias on abort alates 1985. aastast küll legaalne, aga vaid vägistamise, loote väärarengu või ema terviseohu korral.

Eelmisel aastal tehti Hispaanias umbes 115 000 aborti. Suurem osa neist toimus erakliinikutes ja neid põhjendati psühholoogilise riskiga naise tervisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles