Loode-Hiina linnas keelati habeme või pearätiga bussi sisenemine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalmeedias levis kollaaž, millel näha bussisõiduks sobimatut riietust.
Sotsiaalmeedias levis kollaaž, millel näha bussisõiduks sobimatut riietust. Foto: Weibo

Sellest nädalast alates ei lubata ühes Hiina linnas enam pikkade habemete või pearätiga inimesi bussi. Keeld kehtib ka rõivaste kohta, mil peal islamisümboliteks olevad täht ja poolkuu.

Riikliku päevalehe Karamay Daily teatel laiendatakse keeldu Karamy linna ja edela-Xinjiangile kuni 20. augustini, mil saab läbi üks kohalik spordivõistlus, kirjutab Wall Street Journal.

Kohaliku spordivõistluse organiseerimise komitee üldkoordinaator Wang Yaqiang kinnitas täna, et Karamays keeld kehtib. Lisaks bussi sisenemise piirangule ei tohi keelualused isikud ja minna linna teistesse avalikesse kohtadesse, sõnas Wang, täpsustamata, milliseid kohti ta silmas peab.

Hiina võimud on muutunud ärevaks, kuna nende hinnangul tõstab piirkonnas pead üha ägedam usuekstremism. Kasahstani ja Pakistaniga piirnevas üüratus Xinjiangi provintsis elab arvukas islamiusuline uiguuri kogukond. Just seda turgi rahvast on tabanud mitmed usupraktikate piirangud, mida eksiilis olevad uiguuri liidrid on karmilt kritiseerinud.

Viimaste aastatel on Hiina võimud teinud nii pearäti kandmise kui ka teiste islamiusuliste atribuutide kandmise vastast kampaaniast. Sel aastal pakkusid nad näiteks ühes Xinjiangi provintsi paigas kohalikele elanikele preemiat, kui nood andsid teada, kui naaber asus habet kasvatama – see tegevus oli Hiina hinnangul nende seas, mis võivad ühiskonnale ohtlikuks osutuda.

Kui varem võis Xingjiangi provintsis loore ja hidžaabe harva näha, on kohalikud naised üha sagedamini nende kandmise kasuks otsustamas. Valitsus on omakorda algatanud vastukampaania, väites, et taoline riietus võib põhjustada kaltsiumipuudust või tuua kaasa kuumarabanduse.

Uiguuride ja Hiina enamusrahvuse hanide vahel valitsevad pinged jõudnud hiljuti mitmetes Hiina linnades vägivallalaineni, millest mitme algatamises süüdistatakse uiguure.

Möödunud nädalal ründas nugadega relvastatud grupp Xinjiangis mitmel korral valitsuse- ja politseihooneid. Võimude sõnul sai surma pea sada inimest, sh 37 süütut hani ja uiguuri pealtnägijat. Riigimeedia teatel vastutavad rünnaku eest Xinjiangi separatistid, kes kandsid püha sõda väljakuulutavaid plakateid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles