Inimõiguslased süüdistasid Hiinat liigse jõu kasutamises

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina julgeolekujõud Lhasas.
Hiina julgeolekujõud Lhasas. Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) hinnangul kasutasid Hiina Rahvavabariigi võimud 2008. aasta märtsis Tiibetis puhkenud meeleavalduste mahasurumisel liigselt jõudu.

Tunamullu märtsis Tiibeti autonoomse piirkonna pealinnas Lhasas toimunud meeleavaldustel osalesid Tiibeti iseseisvuse pooldajad. Rahutused puhkesid vahetult pärast seda, kui möödus pool sajandit Tiibeti nurjunud ülestõusust Hiina võimude vastu, mille järel oli Tiibeti usuliider dalai-laama sunnitud Indiasse põgenema.

HRWi sõnul kasutasid Hiina korrakaitsjad meeleavalduste laiali ajamiseks ülemäärast jõudu, pekstes ja piinates meeleavaldustel osalemise eest kinni peetud protestijaid. Sellisele järeldusele jõudis organisatsioon 203 väljaspool Hiina territooriumi elava tiibetlasega tehtud intervjuude põhjal, vahendas BBC.

Hiina süüdistab vägivalla õhutamises Tiibeti separatiste ning eitab ülemäärase jõu kasutamist. Pekingi sõnul tapsid mässajad vähemalt 19 inimest, kellest enamik olid Hiina põlisrahvuse esindajad hanid. Samas eksiilis elavate tiibetlaste organisatsioonide teatel tapsid Hiina julgeolekujõud kümneid protestijaid.

Ka väitis HRW, et Hiina korrakaitsjad avasid 14. märtsil Lhasas ja hiljem veel kolmes Sichuani provintsi tiibetlastega asustatud piirkonnas tule meeleavaldajate pihta. HRW mõistis raportis hukka nii tiibetlastest meeleavaldajate kui ka julgeolekujõudude poolt toime pandud vägivalla.

Tiibeti eksiilvalitsuse enesemääramise katsed pole soovitud tulemust toonud, sest Hiina valitsus on välistanud igasuguse Tiibeti sõltumatuse, sealhulgas ka piirkonna poolautonoomia. Nende sõnul on Tiibet Hiina ajalooline territoorium, mis pole kunagi olnud iseseisev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles