Kiiev teatas relvarahu kehtestamise kokkuleppest, mida Kreml eitab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin (vasakul) ja Ukraina riigipea Petro Porošenko 26. augustil Minskis.
Vene president Vladimir Putin (vasakul) ja Ukraina riigipea Petro Porošenko 26. augustil Minskis. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko teatas täna pärast telefonikõnelust oma Vene kolleegi Vladimir Putiniga, et nad leppisid kokku püsiva relvarahu kehtestamises riigi idaosas. Kreml eitab aga taolisi väiteid.

Relvarahu kehtestamise kokkuleppest teatas Ukraina presidendi kantselei. «Nad jõudsid vastastikuse mõistmiseni rahuni viivates sammudes,» teatas kantselei, mis ei täpsustanud kokkuleppe üksikasju ja seda, millal relvarahu võidakse välja kuulutada.

Ukraina presidendi kantselei veebilehel täiendati varasemat teadet. Täpsustuse järgi leppisid kaks presidenti kokku Donbassi relvarahu sisseviimise korras ehk siis sammudes, mida tuleb selle kehtestamiseks eelnevalt astuda, vahendas BBC.  

Kreml teatas algselt ainult, et vestlus riigipeade vahel toimus, kuid ei maininud relvarahu. «Riigipead jätkasid arutelusid sõjalise ja humanitaarkriisi teemal Ukrainas,» vahendasid Vene uudisteagentuurid Putini pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnu. Peskovi kinnitusel arutasid riigijuhid ka samme verevalamise lõpetamiseks.

Hiljem teatas Kremli pressiesindaja, et kaks riigipead ei leppinud omavahel kokku relvarahu kehtestamises. «Venemaa pole Ukraina konflikti osapool,» vahendas uudisteagentuur RIA Novosti pressiesindajat, kelle sõnul arutasid riigipead sellele vaatamata konflikti lahendamise võimalusi.

Nn separatistide esindaja Donetskis Vladislav Brig polnud relvarahu kokkuleppest teadlik, lisades, et võitlejad ei lõpeta tulistamist enne, kui Ukraina väed pole Donetskist lahkunud, vahendas RIA Novosti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles