Paet: Ukraina konfliktipiirkonnast on põgenenud 600 000 inimest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina põgenikud
Ukraina põgenikud Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet ütles, et ehkki Ukrainas praegu kehtiv vaherahu on positiivne, mõjutab kogu konflikt igapäevaselt sadu tuhandeid kohalikke inimesi. 

Paet tutvustas valitsuse pressikonverentsil ÜRO humanitaarasjade koordineerimisameti (OCHA) kõige värskemaid andmeid Ida-Ukraina konfliktipiirkonna kohta: «Praeguseks on ligi 600 000 inimest sealt piirkonnast põgenenud, neist umbes 300 000 on läinud välismaale, umbes 250 000 Ukraina sees ümber asunud,» rääkis ta.

Luganski ja Donetski oblastis ei alustanud 1. septembril tööd kokku 900 kooli, mistõttu 270 000 last ei saa koolis käia. «Nii et kogu see konflikt ja vägivald mõjutab sadu ja sadu tuhandeid inimesi,» nentis välisminister.

Paet ütles, et vaherahu saavutamine Ukrainas on loomulikult positiivne. «On ju ka väga konkreetseid samme, nagu vangide-kinnipeetud isikute vabastamine selle käigus. Otsene lahingutegevus on peatunud.

«Kindlasti on väga oluline element see, et Vene ja Ukraina vaheline piir saaks adekvaatse kontrolli alla. Muidugi kõige olulisem on see, kuidas tänasest vaherahust on võimalik üle minna mingisuguselegi poliitilisele protsessile või kõnelustele, mis austaksid Ukraina territooriumi terviklikkust ja suveräänsust. See on väga keeruline ülesanne, aga ilma selleta konfliktile nähtavat lahendust tulevikus ei paista,» tõdes Paet.

Eesti on omalt poolt ette valmistamas Ukrainasse veel humanitaarabi andmist ning vigastatute Eestisse raviletoomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles