Igor Taro Ukraina päevik: 03.11

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Foto: mediarbno

Mõni päeva tagasi märkisin, et oma juhuslike raketilöökidega ukrainlaste positsioonide lähistel olevatele küladele meenutavad Vene kasakad terrorivõrgustikku Hamas.

Hiljutine vahejuhtum Mariupoli lähistel ühel kontrollpostil süvendab seda tendentsi. Seal said surma kaks Ukraina sõdurit, kes hukkusid autopommi plahvatuse tagajärjel.

Lõhkeainega täidetud auto peatati kontrolliks ning pakiruumi avamisel kõlas kärgatus. Ukraina julgeolekuteenistuse hinnangul oli tegu kaugjuhtimise teel käivitatud põrgumasinaga, mis pandi autosse selle omaniku teadmata. Auto liikumist jälgisid terroristid mehitamata lennumasinaga.

Mariupoli lähistel, Aasovi akvatooriumi kohal ja ka Musta mere piirkonnas on Venemaa aktiviseerinud õhuluuret – seal on fikseeritud lennukite tegevust (Su-24 ja IL-20), mis teostasid vaatlust ja raadioluuret.

Mõne Ukraina allika hinnangul on venelased koondanud Mariupoli rindele väegrupeeringuid nii Novoazovski kui ka Telmanovo ja Volnovahha suunale.

Viimane on asula on Mariupoli jaoks logistiliselt tähtis – selle hõivamine jätab sadamalinna osalisse transpordiblokaadi.

Võimalik meredessant Mariupolist läänes võtaks suure linna sellisel juhul täielikult kotti. Idast on rünnatud Mariupolit kaitsvaid kontrollpunkte ka soomustehnikat kasutades, nii et ukraina üksused on pidanud rünnaku tõrjumiseks kasutama tanki.

Donetski lennuväljal on seevastu olnud võrdlemisi rahulik. Lennujaama hoonetes positsioone hoidvad ukrainlased suutsid hetke ära kasutades hõivata täielikult mõlema terminali purustatud hooned. Seal kestis mõnda aega olukord, kus ühes terminalis kontrollisid Ukraina väed 1. ja 2. korrust, venelased aga 3-ndat korrust ja keldrit. Nii meenutas see tõepoolest Stalingradi lahingut, kus võitlus võis käia ühe maja piires.

Kuigi Vene kasakad suutsid põhjarindel ukrainlasi Smeloe küla kontrollpunktist välja tõrjuda, võttis Ukraina armee enda kontrolli alla ühe kõrgendiku Štšastja linna lähistel, mida seni kasutati nende ründamiseks kaudtulega.

Kasakate kahurituli katab siiski siiani Gorskoe-Luganksi maanteed, mille serval on veel mitmeid Ukraina üksusi. Seega surve ukraina positsioonidele jätkub kogu rinde ulatuses.

Nii ei ole põhjust otsida Venemaa ametlikest avaldustest leppimise või vastutuleku märke.

Tegelikkuses on Venemaa äsja saatnud Ukrainasse viienda autokolonni teadmata sisuga ning valmistub lähetama kuuendat.

Uut Vene sõjatehnikat demonstreeritakse nii Donetskis kui ka Luganskis ja sotsiaalmeedias levivad teated Ukrainasse suunduvate armee raudtee-ešelonide laadimisest Kaug-Idas. See kõik kõneleb ilmekalt, et Ukraina ründaja kavatsused ei ole retoorikaga sugugi kooskõlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles