Soome luteri kirik on homoabielude tüli tõttu kaotanud 13 000 liiget

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome luterikiriku peapiiskop Kari Mäkinen  kohtus aasta alguses paavst Franciscusega.
Soome luterikiriku peapiiskop Kari Mäkinen kohtus aasta alguses paavst Franciscusega. Foto: SCANPIX

Soome luteri kirikust on viimase kolme päeva jooksul lahkunud üle 13 000 inimese, keda vihastas peapiiskop Kari Mäkineni avaldus, et ta rõõmustab sooneutraalse abielu võimaliku tulevase jõustumise üle.

Mäkinen ütles, et rõõmustab kogu südamest parlamendi reedese hääletuse üle, mis sillutab teed samasooliste abielu lubava seaduse vastuvõtmisele.

Luteri kiriku kõrge ametnik Jukka Keskitalo ütles seevastu pühapäeval, et parlamendis toimunud hääletus ei muuda kiriku ettekujutust abielust, mis on endiselt mehe ja naise liit.

Vastakad kommentaarid on vihastanud nii kiriku konservatiivset kui ka liberaalset tiiba ja lahkujaid leidub mõlemas leeris.

Alates reedest on kirikust protestiks lahkunud üle 13 000 inimese, ainuüksi pühapäeval oli lahkujaid umbes 5200, edastas võrguleht eroakirkosta.fi.

Soome on ainus põhjamaa, kus samasooliste abielu ei ole veel seadustatud.

Luteri kirikusse kuulub 4,1 miljonit soomlast ehk umbes 75 protsenti rahvastikust. 1970. aastatel kuulus luteri kirikusse üle 90 protsendi soomlastest.

Kampaania korras koguti 166,851 allkirja pöördumisele, millega tahetakse legaliseerida samasooliste abielu.

Soome seadusandluse alusel lähevad vähemalt 50 000 allkirja kogunud ja parlamendile esitatud algatused esinduskojas hääletusele, kus otsustatakse kas küsimust menetlusse võtta või mitte.

Parlament toetas algatust häältega 105-92 ja algatus võeti menetlusse. Lähinädalatel hakkab esinduskoda küsimust lähemalt uurima.

Kui uus abieluseadus heaks kiidetakse, ei jõustu see enne 2016. aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles