Saksa valitsusparteid on burkakeelu küsimuses lõhki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõdur kohtub burkas naisega Afganistanis. Burkakandjate hulk Saksamaal olevat kaduvväike, mistõttu pole seda vaja keelata.
Saksa sõdur kohtub burkas naisega Afganistanis. Burkakandjate hulk Saksamaal olevat kaduvväike, mistõttu pole seda vaja keelata. Foto: SCANPIX

Saksa kantsleri Angela Merkeli fraktsioon Kristlik-Demokraatlik Liit/Kristlik-Sotsiaalne Liit (CDU/CSU) ei pea mosleminaiste kõike katvate riietusesemete keeldu vajalikuks, väiksem koalitsioonipartner liberaalne FDP aga oleks selle poolt, vahendas ajaleht Die Welt.

Konservatiivne CDU/CSU arvab, et Saksamaal burka keelustamine oleks vale signaal, ütles fraktsiooni integratsioonivolinik Stefan Müller. Liberaalide saadik Serkan Tören aga nõuab selle keelustamist ka Saksamaal.

Türgi juurtega Tören kirjeldas burkat kui «mobiilset naistevanglat». See polevat religioosne sümbol, vaid jõudemonstratsioon riigikorra vastu ja naiste allasurumise poolt.

Mülleri arvates on ultrakonservatiivne poliitiline islam küll kahjulik ja vajab piiranguid, kuna valgustatud kristliku maailmapildi kohaselt vaadatakse üksteisele silmast silma. Burkakandjate hulk Saksamaal olevat aga nii väike, et seaduslikku alust selle keelamiseks pole.

Mais keelas Belgia parlament ühehäälselt burka kandmise. Seejärel võtsid ka paljud Saksa politiikud sama keelu poolt sõna. Ka Prantsusmaal on burka keelatud, Hispaanias ja Suurbritannis käib parasjagu selleteemaline debatt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles