Prantsuse parlament kiitis burkakeelu heaks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niqab’i kandev naine Prantsusmaa passiga.
Niqab’i kandev naine Prantsusmaa passiga. Foto: SCANPIX

Prantsuse parlamendi ülemkoda võttis eile vastu eelnõu, mis keelab mosleminaistel avalikes kohtades nägu katva pearäti kandmise.

Keelu poolt hääletas 246 ja selle vastu oli üks senaator. Seadus jõustub poole aasta jooksul, kuid selle võib tühistada konstitutsioonikohus, mis peab kuu aja jooksul kinnitama vastuolulise eelnõu seaduslikkust.

Prantsuse kõrgeima halduskohtu Riiginõukogu hinnangul võib keeld minna vastuollu nii Prantsuse põhiseaduse kui ka Euroopa inimõiguste konventsiooniga.Eelnõu kriitikud on väitnud seaduse tühistamise korral annaks see võidu fundamentalistidele.

Parlamendi alamkoda ehk rahvusassamblee kiitis keelu heaks juba juulis, kui 577-kohalises rahvusassamblees anti eelnõu poolt 335 ja vastu vaid üks hääl.

Kava kohaselt soovitakse keelust üleastuvaid naisi trahvida 150 euroga (2350 krooni) ning neid vastavat riideeset kandma sundinud meestele määrata aastane vanglakaristus ja 15 000 euro (235 000 krooni) suurune rahatrahv. Karistused aga ei hakkaks kehtima enne 2011. aasta kevadet.

Kuigi Prantsusmaal elab suur moslemikogukond, pole pealaest jalatallani katmine nende seas levinud. Siseministeeriumi andmeil elab seal vaid 1900 burkat kandvat naist. Pooled neist elavad Pariisi piirkonnas ja 90 protsenti on nooremad kui 40-aastased.

Burkade üle on riigis debatt käinud juba pikemat aega ning islami ususümboli keelamist toetab ka president Nicolas Sarkozy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles