Austraalia politsei nurjas väidetavalt Islamiriigist inspireeritud terroriplaani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia föderaalpolitsei asejuht Michael Phelan andis täna pressikoverentsi.
Austraalia föderaalpolitsei asejuht Michael Phelan andis täna pressikoverentsi. Foto: SCANPIX

Austraalia võimud vahistasid täna Melbourne'is viis noorukit, keda kahtlustatakse niinimetatud Islamiriigi tegudest inspireeritud terrorirünnaku kavandamises, teatasid ametnikud.

Kahtlusaluste seas on kaks 18-aastast noormeest, kes väidetavalt valmistasid ette rünnakut, mida taheti toime panna Esimese maailmasõja mälestusüritusel ning mille sihtmärgiks olnuks eelkõige politseinikud, teatasid avalduses föderaal- ja Victoria osariigi politseivõimud.

Veel üks 18-aastane võeti vahi alla relvaseaduse rikkumise eest. Kaks ülejäänut - 18- ja 19-aastane - teevad politseiga koostööd, selgus avaldusest.

Politsei esindaja teatel viitavad asitõendid, et noormehed olid oma plaaniks innustust saanud niinimetatud Islamiriigi äärmuslastelt. Samuti on alust arvata, et nad olid seotud septembris kahe politseiniku pussitamise järel ise kuulihaavadesse surnud teismelise Abdul Numan Haideriga.

Melbourne'i terroritõrjeametnikud andsid täna hommikul juhtumiga seoses välja seitse vahistamisorderit. Operatsioonis osales ligi 200 politseinikku.

Austraalia peaminister Tony Abbot julgustas inimesi juhtunust hoolimata järgmisel nädalal Esimese maailmasõja mälestusüritustel osalema. 

25. aprillil on Austraalias rahvuspüha ANZAC'i päev. ANZAC on akronüüm sõnadest Australian and New Zealand Army Corps ehk Austraalia ja Uus-Meremaa väed, kes maabusid Esimese maailmasõja ajal 2015. aastal sel päeval Türgis Gallipolis, kus hukkus lahinguis üle 8000 Austraalia sõduri.

Tänapäeval mälestatakse sel päeval kõikides sõdades, missioonides ja konfliktides hukkunud austraallasi ja uusmeremaalasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles