EL kolmekordistab Vahemere otsimis- ja päästemissiooni rahastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa liidukantsler Angela Merkel.
Saksa liidukantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit kolmekordistab oma Vahemere otsimis- ja päästemissiooni rahastamist, et tulla toime Euroopasse püüdlevate migrantide voolu suurenemisega, ütles Saksa kantsler Angela Merkel.

«Me tahame tegutseda kiiresti ja see tähendab, et me kolmekordistame Tritoni rahastamist,» ütles Merkel pärast EL-i liidrite erakorralist tippkohtumist, mis kutsuti kokku seoses rohkem kui 750 inimese hukkumisega migrantide laeva uppumisel pühapäeval Vahemeres.

«Kohustume kiiresti tugevdama EL-i operatsioone Triton ja Poseidon, suurendades nendele eraldatavaid finantsressursse aastatel 2015-2016 vähemalt kolmekordseks ja lisades neis kasutatavaid tehnilisi vahendeid,» öeldakse Ülemkogu lõppdokumendis.

Euroopa Liidu piirivalveagentuuri Frontex missioonid Triton ja Poseidon tegelevad EL-i välispiiri valvamisega vastavalt Itaalia lõunarannikul ja Kreeka saarestikus Egeuse meres. Avalikkuse tähelepanu alla on neist sattunud peamiselt Triton, kuna viimased sadade ohvritega õnnetused põgenikelaevadega on juhtunud just Itaalia ja Liibüa vahel.

Ülemkogu otsustas samas mitte muuta missiooni mandaati, mis sätestab Tritoni ülesandeks eelkõige piiride valvamise, mitte aga pääste- ja otsimistegevuse. Ülemkogu presidendi Donald Tuski sõnul ei sega ka praegune mandaat Tritoni missiooni raames inimesi päästa ning mandaadi muutmine oleks tähendanud mitmeid kuid vältavat juriidilist protseduuri.

EL-i liidrid tervitasid oma avalduses ka liikmesriikide uusi lubadusi eraldada Tritoni missioonile lisaressursse.

Eile teatas Ühendkuningriik, et on valmis saatma piirkonda kuningliku mereväe lipulaeva, kolm helikopterit ja kaks piirivalvelaeva. Ainsa tingimusena nõudis peaminister David Cameron, et merelt üleskorjatavatel põgenikel poleks õigust saada asüüli mitte Briti saartel, vaid nad viidaks Itaaliasse.

Saksa kantsler Angela Merkel teatas pärast ülemkogu, et tema riik panustab EL-i ühismissiooni kahe laevaga. Prantsusmaa lubas lisaks saata kaks laeva ja kaks lennukit ning kuus eksperti. Belgia lubas saata piirkonda ühe laeva. Samuti andis Euroopa Liitu mittekuuluv Norra neljapäeval teada, et panustab operatsiooni Triton 6,25 miljonit eurot ja saadab piirkonda ühe laeva. Erinevatel andmetel esitas neljapäeval vähemalt 15 liikmesriiki oma konkreetse osalusplaani.

Samas Eesti veel neljapäeval oma võimalikust lisapanusest teada ei andnud. Peaminister Rõivas ütles, et seda tuleb arutada valitsuses ja (riigikogu) Euroopa Liidu asjade komisjonis.

Missiooni Triton praegune aastaeelarve on 18,25 miljonit eurot, mis teeb igakuisteks operatsioonikuludeks 2,9 miljonit eurot. Hetkel osaleb selles 21 EL liikmesriiki 65 spetsialisti ja 12 erineva tehnikavahendiga. Tehnikast on missiooni kasutuses neli lennukit, üks helikopter, neli avamerelaeva, üks rannapatrulli laev ning kaks rannavalve kaatrit. Missiooni on varasemalt kavandatud kestma vähemalt 2015. aasta lõpuni.

Poseidoni missioon alustas tegevust tänavu veebruaris ja see oli kavandatud kestma septembrini. Poseidoni eelarveks oli plaanitud 5,26 miljonit eurot. Missioonis osaleb 19 riiki panustades 10 eksperdiga ning lisaks kuue mobiilse kontori, ühe lennuki, ühe termokaameraga varustadud sõiduki, seitsme patrullpaadi ja kolme ranniku patrull-laevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles