Süüria allikad: enamik Palmyrast langes Islamiriigi kätte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iidse Palmyra varemed
Iidse Palmyra varemed Foto: SCANPIX

Süüria allikate andmetel kontrollib äärmusgrupeering Islamiriik enamikku Palmyrast, kus asuvad UNESCO maailmapärandi hulka kuuluvad ehitised.

Süüria võimuesindajad, ajaloolased ja arheoloogid kardavad, et džihadistid hävitavad kuulsad linnajäänused, edastab BBC.

Islamiriigi võitlejate pealetung sundis Süüria armeed Palmyrast taganema.

Juba varem hävitasid äärmusislamistid Iraagis kuulsaid ja arheoloogiliselt tähtsaid paiku nagu Nimrud ja Hatra.

Süüria meedia andmetel on Islamiriigi kätte langenud ka põhjas asuv tänapäevalinn Tadmur ning enamik elanikke jõuti sealt enne islamistide saabumist evakueerida.

Palmyra väärtuste kaitsmise eest seisva süürlase Omar Hamza sõnul käib Palmyra piirkonnas lahingutegevus, milles osalevad nii džihadistid kui Süüria valitsusväed.

«Lahingud käivad idas, enamik arheoloogilisi paiku on lõunas. Islamiriigi käes on juba suur osa linnast ja ka selle ümber asuv põllumajandusmaa,» lisas Hamza.

Süüria kultuuriväärtuste amet on viinud lahingutegevuse eest peitu sadu Palmyra kujusid, et need ei hävineks. Samas on palju selliseid iidseid objekte, mida ei saa suuruse tõttu liigutada ning mis võivad Islamiriigi tegevuse tõttu hävineda.

Süüria kultuuriväärtuste ameti juhi Maamoun Abdul Karimi sõnul ei ole Palmyra säilitamise eest võitlemine vaid Süüria ülesanne, vaid kogu maailma oma.

Tema arvates peaks selles osas aitama USA juhitav sõjaline koalitsioon.

UNESCO lehekülje kohaselt on Palmyra puhul tegemist Lähis-Ida ala iidse tähtsa linnaga, kus kunagi oli väga tähtis.

Palmyra esilekerkimine algas 1. sajandil eKr ning sellest sai üks tollaseid tähtsamaid linnu Rooma impeeriumi ajal. 3. sajandil pKr astusid Palmyra valitsejad Rooma võimu vastu ning lõid oma impeeriumi, mis ulatus Türgist Egiptuseni.

Palmyra oli nagu kõrbe Veneetsia, kus kõrb oli mereks ja kaamelid laevadeks.

Ajaloolaste sõnul on Palmyrat uuritud vaid pinnapealselt ning kui see iidne linn islamistide tõttu hävineb, siis kaotab inimkond tähtsa peatüki oma ajaloost.

Palmyra ja selle eeslinn Tadmur rajati strateegiliselt tähtsasse kohta, asudes tänapäeva Süüria pealinna Damaskuse ja Deir al-Zouri vahel. Läheduses asuvad ka mitmed gaasimaardlad ja –kompleksid.

Militaarekspertide sõnul on Palmyra langemine Islamiriigi kätte nende jaoks strateegiliselt tähtis võit.

USA ja ta liitlased on alates 2014. aasta septembrist teinud Islamiriigi positsioonidele õhurünnakuid. Väidetavalt ei ole USA neid rünnakuid koordineerinud Süüria valitsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles