Prantsuse kohtu ette astusid terrorirünnakute kavandamises kahtlustatavad mehed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohamed Achamlane advokaat Berenger Tourne.
Mohamed Achamlane advokaat Berenger Tourne. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa pealinnas Pariisis astusid esmaspäeval kohtu ette 16 inimest, kes nimetasid endid islamofoobiaga võitleva rühmituse liikmeteks ja keda kahtlustatakse prohvet Muhamedi kaitseks terrorirünnakute kavandamises.

Rühmituse juhiks oli 37-aastane end emiiriks kuulutanud Mohamed Achamlane, kes nimetas ennast ja oma 15 järgijat õigluse rüütliteks.

Achamlane kinnitas kohtule, et tal polnud terroristlikke eeskujusid ja eesmärgiks oli vaid moslemite kaitsmine aina kasvava islamofoobia vastu Prantsusmaal.

Rühm moodustati 2010. aastal ja see kogus alguses tuntust meeleavalduste organiseerimisega valitsuse otsuse vastu keelustada avalikes kohtades näo varjamine. Võimud saatsid rühma kaks aastat hiljem laiali viidates sellele, kui ebaseaduslikule omakaitseväele. Pärast laialisaatmist nõudis rühmitus internetis avaldatud pöördumises kõigi Prantsusmaa vägede lahkumist kõikidest moslemiriikidest.

"Kui meie nõudmisi eiratakse, siis meie hinnangul on valitsus moslemitega sõjas," kirjutati avalduses.

Achamlane kinnitas esmaspäeval kohtule, et tegemist oli vaid oma kogukonna "seadusliku kaitsega".

"Ma ei ole rassist ega antisemiit," väitis süüalune.

Prokuratuur on siiski välja tulnud tõenditega, mis näitavad, et kavandatavate rünnakute sihtmärkideks olid suures osas Pariisis asuvad juutide omanduses ärid.

Seletada tuleb ka internetis avaldatud videoid, kus automaatide taustal edastatakse erilaadseid ähvardusi.

"Kõikvõimsa Allahi nimel, me tekitame Prantsusmaa näkku armid," lubab Achamlane neist ühes.

"Pole olemas äärmuslikku ega mõõdukat islamit. On ainult tõeline islam," seletas mees kohtule.

Politsei korraldas 2012. aastal rühmituse tabamiseks haarangu, kuid siiani on ebaselge, kas nende valdusest leiti kasutuskõlblikke relvi. Süüdimõistmisel ootab liikmeid kuni kümneaastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles