USAs algasid vahevalimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine täna hommikul valimisjaoskonnas Ossiningis New Yorgi osariigis.
Naine täna hommikul valimisjaoskonnas Ossiningis New Yorgi osariigis. Foto: SCANPIX

Ühendriikides täna peetavad kongressi vahevalimised jätavad president Barack Obama demokraadid tõenäoliselt ilma enamusest esindajatekojas. Küsitluste kohaselt säilitab võimuerakond siiski ülekaalu senatis.

Esimesed valimisjaoskonnad avati täna USA idarannikul varahommikul kell kuus (kell 12 Eesti aja järgi), viimased suletakse täna hilisõhtul Alaskas ja Hawaiil, vahendas BBC. Esimesi tulemusi on oodata alates südaööst Eesti aja järgi.

Uuesti valitakse kõik esindajatekoja 435 saadikut ja 37 senaatorit sajast. Samuti on kaalul 37 kubernerikohta 50st ja 46 osariigi parlamendid.

Vabariiklased peavad esindajatekojas ülekaalu saamiseks suurendama oma kohtade arvu 40 võrra. Senatis peavad nad oma senaatorite arvu kasvatama praeguselt 41-lt 51ni.

Küsitlused ennustavad, et parlamendi alamkojas eesmärk täitub, ülemkojas aga mitte.

Lisaks valimistele on 37 osariigis üleval kokku 160 seadusalgatust, millest kõige rohkem on tähelepanu pööratud marihuaana legaliseerimisele Californias.

Vabariiklaste tänavune edulootus on seotud ameeriklaste pahameelega ligi 10-protsendise töötuse ja nõrga majanduskasvu üle. Samuti on neile kasuks tulnud konservatiivne Tea Party-liikumine, mis on ägedalt vastu Obama tervishoiureformile ja riigi kulutuste järsule kasvule.

Teepartei üks lemmikuid Sarah Palin ütles pühapäeval, et tänane valimistulemus tekitab poliitilise maavärina.

USA esindajatekoja tõenäoline järgmine spiiker John Boehner tunnistas, et USA majandusprobleemid ei alanud Obama ajal, kuid tema sõnul on presidendi poliitika olukorda raskendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles