Hiina ei soovi USA sekkumist territoriaaltülisse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlusalused saared Ida-Hiina meres, mida Jaapanis tuntakse Senkaku saartena ning Hiinas Diaoyu saartena.
Vaidlusalused saared Ida-Hiina meres, mida Jaapanis tuntakse Senkaku saartena ning Hiinas Diaoyu saartena. Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabariik lükkas tagasi Ameerika Ühendriikide pakkumise olla kommunistliku suurriigi ja Jaapani vahelises territoriaalvaidluses vahemeheks.

Hiina välisministeeriumi esindaja Ma Zhaoxu kinnitas BBC-le, et territoriaalvaidlus Ida-Hiina meres asuvate asustamata saarte üle puudutab ainult Pekingit ja Tokyot ning Ühendriikide sekkumist ei soovita.

«Tuleb rõhutada, et Diaoyu saared on Hiina territoorium ning saarte üle puhkenud territoriaaltüli Hiina ja Jaapani vahel puudutab vaid kahte rahvust,» lausus Ma. «Ameerika Ühendriigid on mitu korda öelnud, et USA-Jaapani julgeolekulepinguid saaks kohaldada Diaoyu saarte puhul. See on täiesti vale,» lisas Ma, kes nõudis USA-lt seisukoha ümber kujundamist.

Ühendriikide välisminister Hillary Clinton tegi möödunud nädalal ettepaneku võõrustada Hiina ja Jaapani delegatsioone, et kahe majandushiiu vahelisi suhteid normaliseerida.

Ülemöödunud kuul alguse saanud tüli on kahe riigi vahel põhjustanud viimaste aastate teravaima vastastasseisu. Tokyo on nõudnud Hiinalt laevade lahkumist vaidlusalusest piirkonnast, kus peale külluslike kalavete peituvad ka rikkalikud nafta- ja gaasivarud. Peking süüdistab Tokyot aga septembris saarte lähistel Hiina kalatraaleriga aset leidnud intsidendi asjaolude varjamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles