Kasekamp: äärmuste väljajätmine Läti valitsusest oli mõistlik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Andres Kasekamp.
Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Andres Kasekamp. Foto: Sille Annuk.

Politoloog Andres Kasekampi hinnangul oli äärmuste - marurahvuslaste ja venekeelsete - väljajätmine Läti võimuliidust mõistlik otsust, kuid samas tõi ta esile ka probleemid, mida see kaasa võib tuua.

Eesti välispoliitika instituudi direktor, Tartu ülikooli Balti poliitika korraline professor Andres Kasekamp ütles BNSile antud usutluses, et rahvuslaste väljajätmine Läti valitsusliidust oli kindlasti õige samm välispoliitiliselt.

Kasekamp täpsustas, et rahvuslaste ühenduse Kõik Lätile!/Isamaale ja Vabadusele näol on tegemist valimisliiduga, kuhu kuuluvad niinimetatud vanad rahvuslased (Isamaale ja Vabadusele) ja uued rahvuslased (Kõik Lätile!). Viimaseid iseloomustas politoloog kui marurahvuslasi.

Kasekamp märkis, et Läti peaminsiter Valdis Dombrovskis soovis võimalikult laiapõhjalist koalitsiooni, kuid tema valmisliidu Ühtsus teise osalise esindajad esitasid nõudmise jätta koalitsioonist välja erakond, kes «kasutab rassistlikke ja antisemiitlikke väljendeid».

Kasekamp märkis, et kuna koalitsioonist jäi välja venekeelseid esindav valimisliit Üksmeele keskus, olnud «natuke imelik, kui kõik lätikeelsed parempoolsed jõud oleksid koalitsioonis edasi».

«See oleks jätnud venekeelse Läti kogukonna eriti tõrjutuks,» sõnas Kasekamp.

Kommenteerides Üksmeele Keskuse väljajätmist koalitsioonist sõnas Kasekamp, et venekeelse valimisliidu kaasamist olevat väidetavalt soovitanud ka Ameerika Ühendriikide saatkonna esindajad, kuna see oleks aidanud kaasa lõimumisele.

Kasekamp tuletas meelde, et ka Üksmeele Keskus on valmisliit, mis koosneb viiest erinevast erakonnast ning nende seas on ka endise Läti kommunistliku partei viimase esimese sekretäri Alfreds Rubiksi juhitud vasakradikaalid.

«Kui Üksmeele Keskuse juhtfiguurid oleksid kõik sellised, nagu Nils Ušakovs - noor, andekas ja tasakaalukas juht -, poleks nendega koostöö tegemise pärast vaja muretseda. Ent kui vaadata teisi [Üksmeele Keskuse juhtivaid] tegelasi, siis nende kätte ma Läti riigi tulevikku ei usaldaks,» sõnas Kasekamp.

Samas tõi Kasekamp esile, et mõnes mõttes olnuks mõistlik kaasata Üksmeele Keskus valitsusse, sest nii oleks vähemaks võetud poliitilisi pingeid ning samas jagatud vastutust valusate kärbete eest. «Kärpeid on juba tehtud, ent Läti peab veel eelarvet kärpima,» sõnas politoloog.

«Lätile ei ole tunneli otsast veel valgust paistmas, ja kui midagi paistabki, siis see võib olla hoopis veduri tuli,» ütles Kasekamp.

Kasekamp sõnas et tema hinnangul tasakaalustab marurahvuslaste võimuliidust väljajäämine venekeelsete pettumust väljajäämise pärast ning vastupidi.

Ta märkis et nelja aasta pärast, kui Läti valib taas parlamenti, ning ränk majanduskriis on loodetavasti üle elatud, oleks marurahvuslaste koalitsiooni kaasamine ning Üksmeele Keskuse väljajätmine tõenäoliselt kaasa toonud venekeelsete Läti elanike valimisaktiivsuse kasvu ning vasturekatsiooni. «Kedagi teist pole süüdistada, kui etniliste lätlaste erakondi,» nentis ta.

Teisalt aga leevendab venekeelsete valimisliidu väljajäämine marurahvuslaste pettumust, sest nende üheks konsolideerijaks oli hirm Üksmeele Keskuse valmisedu ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles