USA hävitajad andsid lööke islamistide naftatarnete pihta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt teenivad islamistid naftast kuni 40 miljonit USA dollarit kuus.
Väidetavalt teenivad islamistid naftast kuni 40 miljonit USA dollarit kuus. Foto: SCANPIX

USA sõjalennukid ründasid eile Süürias Iraagi piiri lähedal nn Islamiriigi (IS) naftatarnevõrgustikku, teatas Pentagon, ajalehe New York Times teatel teenib IS naftaekspordiga väidetavalt kuni 40 miljoni dollarit kuus.

USA lennukid ründasid ISi kontrolli all olevas Deir Ezzori provintsis Albu Kamali linna lähedal sadu veokeid. Sõidukid olid õhulöögi ajal pargitud ning kas ootasid täitmist või asusid maha müüma seda, mis mahutites oli, teatas Pentagon.

Deir Ezzori lähedal hävitati 116 veokit. Rünnakust võttis osa neli hävitajat A-10 ja kaks AC-130-t.

USA juhitava koalitsiooni teatel ei rünnatud ISi kütuseveokeid esimest korda, küll aga oli tegemist esimese korraga, kui tabamuse sai nii palju veokeid.

IS kontrollib suuremat osa naftarikkast Deir Ezzori provintsist ning ka osa provintsi samanimelisest pealinnast, kuid nn pühasõdalaste kuudepikkused katsed kogu linn oma kontrolli alla saada on jäänud seni tulemusteta.

USA droonide luurelendudest selgus, et nafta pealevõtmist ootas umbes tuhat veokit. IS on kasutanud naftaveoks Süüria ja Iraagi Mosuli vahelist teed.

Operatsioon oli kavandatud enne Pariisi terrorirünnakut ja selle eesmärk oli vähendada ISi tulusid, mida kasutatakse sõjalisteks operatsioonideks ja «kalifaadi» majandamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles