Cameron jätkab reforminõudmisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu presidendi Donald Tusk (vasakult kolmas) eilne kohtumine Briti peaministri David Cameron (paremal esiplaanil).
Euroopa Ülemkogu presidendi Donald Tusk (vasakult kolmas) eilne kohtumine Briti peaministri David Cameron (paremal esiplaanil). Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron jätkab toetuse otsimist ettepanekule reformida Euroopa Liitu, mis eeldab kõigi ülejäänud 27 liikmesriigi heakskiitu.

Pärast eile Brüsselis toimunud Euroopa Liidu ja Türgi tippkohtumist kohtus Cameron ka Euroopa Ülemkogu presidendi Donald Tuskiga.

«Peaminister (David Cameron - toim) ja Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk arutasid Ühendkuningriigi läbirääkimisi kahepoolsel kohtumisel pärast ELi ja Türgi tippkohtumist. Nad olid üksmeelel, et me teeme jätkuvalt edusamme,» teatas Briti valitsusjuhi kõneisik eile uudisteagentuuri AFP vahendusel pärast kohtumist. Esindaja lisas, et arutelusid jätkatakse ka täna Pariisis algaval kliimakonverentsil.

Ülemkogu eesistuja Tusk kahepoolse kohtumise järel aga avaldust ei teinud.

Novembris saatis Cameron Tuskile kirja, kus põhjendas vajadust reformida ELi ning korraldada Ühendkuningriigis hiljemalt 2017. aastal referendum saamaks teada, kas britid soovivad ühenduses ka tulevikus jätkata.  

Selleks et britid nõustuksid ELis jätkama, tuleks Cameroni sõnul ühendust muuta. Esmalt tuleks tagada euroalasse mitte kuuluvate liikmesriikide – sealhulgas Ühendkuningriigi – huvide kaitse. Näiteks kui eurotsoon peaks looma pangandusliidu, oleks euroalasse mitte kuuluvate riikide osalemine nende enda otsustada.

Veel tahaks Cameron ELi konkurentsivõime tõstmist, Euroopa Ühendriikide ideest loobumist ning suuremat võimu liikmesmaade parlamentidele. Briti peaministri sõnul ei tähendaks viimane vetoõigust ühe riigile, kuid õigus tõmmata pidurit mõnele ELi ettekirjutusele oleks mitme liikmesriigi parlamentidel koos. Konkreetset arvu ta ei avaldanud.

Kõige vastuolulisem on Cameroni migratsiooni rangemat kontrolli puudutav nõudmine muu hulgas ka ELi sees. Cameron märkis, et eesmärk pole kaotada ühenduses kehtivat vaba liikumise põhimõtet, kuid viimast on kuritarvitatud.

Cameron avaldas soovi, et ELi riikidest Ühendkuningriiki asunud migrantidel poleks tulevikus õigust saada esimese nelja aasta jooksul maksu- ja sotsiaalsoodustusi, mis neile praegu laienevad.

Ka seaks ta rangemad piirangud tulevikus ühenduse liikmeks võetavatele riikidele, kellele vaba liikumise põhimõte ei laiene enne, kuni nende majandused on ELi liikmesriikidega piisavalt ühtlustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles