Saksa meedia: enamik Kölni ahistajaist on asüülitaotlejad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Kölni pearaudteejaama ja katedraali lähedal.
Politseinikud Kölni pearaudteejaama ja katedraali lähedal. Foto: SCANPIX

Enamik aastavahetusel Saksamaal Kölnis naisi ahistanud mehi on asüülitaotlejad, kuid väidetavalt palus politsei seda mitte avalikustada, kirjutavad Saksa meediaväljaanded.

Kölni kohaliku väljaande Kölner Stadt-anzeiger ja üleriigilise päevalehe Die Welt andmetel on linnavõimud ahistajatena tuvastanud ka Süüriast saabunud asüülitaotlejaid, kellest osa on ka kinni peetud ja üle kuulatud.

Welt am Sonntagi andmetel kontrollisid politseinikud 31. detsembril vähemalt saja Kölni pearaudteejaamas viibinud ja kahtlust äratanud isiku dokumente. 71 inimese isik tehti kindlaks, 11 jäeti vahi alla, samuti registreeriti 32 kriminaalkaebust. Welt am Sonntagi teatel erineb see aga oluliselt varem võimude väidetust.

Algselt teatas politsei, et uusaastapidustused möödusid linnas rahulikult ja ilma suuremate vahejuhtumiteta. Alles sel nädalal sai skandaal avalikuks, kuid ka siis rõhutasid võimud, et järelduste tegemiseks on veel vara ning see, kas ahistajate hulgas oli ka pagulasi või asüülitaotlejaid, pole selge.

Politsei ametlikel andmetel on kindlaks tehtud 16 peamiselt Põhja-Aafrika päritolu kahtlusalust. Juhtunuga seoses kedagi aga kinni peetud pole.

«Vastupidiselt avalikult öeldule kontrolli paljude inimeste isikut,» ütles väljaandele anonüümseks jääda soovinud politseinik. «Enamik neist olid hiljuti saabunud asüülitaotlejad.»

Kölner Stadt-anzeigeri andmetel soovis pearaudteejaamas isikukontrolle teostanud korrakaitsjate tööd juhtinud politseinik politsei siseraportis selles ära mainida ka Süüria päritolu varjupaigataotlejad, kuid ülemuse vastuseisu tõttu seda ei tehtud. Nimelt olevat kõrgemalseisev ametnik leidnud, et see oleks poliitiliselt piinlik.

Teine politseiallikas lükkas Welt am Sonntagiga kõneledes ümber väite, nagu oleks naiste seksuaalne ahistamine olnud vaid katse jälgi segada ning meeste tõeline eesmärk oli neid röövida.

«Tegelikult toimus täpselt vastupidine,» ütles allikas. «Rühm mehi piiras naisohvri ümber, sulges ringi ning hakkas siis naist kompima.»

Politsei pole meedia viimaseid väiteid kommenteerinud. Kui Kölner Stadt-Anzeiger palus politseilt kommentaari politsei siseraporti kohta, vastati politseist, et nad ei saa selles toodud infot kinnitada ega ka ümber lükata.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles