ÜRO peaassamblee istungjärk tõotab tulla aastate tuliseim

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp.
ÜRO lipp. Foto: Wikipedia.org

Täna kogunevad riigi- ja valitsusjuhid New Yorki, kus toimub ÜRO peaassamblee 63. istungjärk. Peamisteks teemadeks on ülemaailmne majanduskriis, Gruusia sõda ja Iraani tuumaambitsioonid.


Rohkem kui 120 riigi esindajad kogunevad täna nädal aega kestvale ÜRO peaassamblee istungile, mille avakõne peab ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, vahendas AFP.

George W. Bush peab assamblees oma viimase kõne USA presidendina, sest novembris valitakse Ühendriikidele uus riigipea. Vaatlejate hinnangul esineb Bush sõnavõtuga, milles keskendub finants- ja kinnisvarakriisile, eriti USA valitsuse kavale võtta riigi kanda 700 miljardi dollari väärtuses halvaks läinud kinnisvarainvesteeringuid. Samuti loodetakse Bushi kõnest ka teisi ettepanekuid, kuidas riigi finantssüsteemi toimimist parandada.

Teiseks tooniandvaks momendiks on Gruusia tulevik ja edasise konflikti vältimine Kaukaasias. Gruusia president Mihheil Saakašvili esineb samuti kõnega, et paluda ÜRO liikmesriikidelt abi riigi ülesehitamiseks. Lisaks on Saakašvili lubanud rääkida Venemaa agressioonist ja etnilisest puhastusest.

Kolmas tähtis moment peaassambleel on Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy kõne, kes esineb sõnavõtuga euroliidu liikmesriikide nimel.

Sarkozy kohtub hiljem ka Iraani riigipea Mahmoud Ahmadinejadiga, kes samuti astub peaassamblee ette, et anda aru riigi tuumaambitsioonidest. Täna kohtuvad ka Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja USA välisministrid, et saavutada ühine seisukoht võimalike Iraani sanktsioonide üle.

Lisaks tuleb arutlusele ka Darfuri kriis, mille kiire lahendamine on ÜRO tippkohtumiste üks peateemasid olnud juba aastaid. Eesmärk on põgenikeprobleemi lahendamine, sest inimestel pole laagrites siiani küllaldaselt puhast joogivett, süüa ja nad elavad pidevas janjaweedide rünnakuhirmus. Kuigi lääneriigid peavad Sudaanis toimuvat genotsiidiks ja soovivad riigi presidenti Omar Hassan al-Bashiri kohtu ette tuua, pole see siiani neil õnnestunud.

Arutlusele tulevad ka mitmesugused teised probleemid: endiselt pingeline olukord Lähis Idas, ÜRO koostöö Aafrika Liidu ja Araabia Liigaga, arengumaade probleemid, kliimamuutustega seonduvad küsimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles