Pooled LAVi ministrid astusid tagasi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendi Thabo Mbeki toetajad kogunesid pärast tagasiastumispalve esitamist parlamendihoone ette.
Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendi Thabo Mbeki toetajad kogunesid pärast tagasiastumispalve esitamist parlamendihoone ette. Foto: AFP / Scanpix

11 Lõuna-Aafrika Vabariigi ministrit lahkusid pärast president Thabo Mbeki tagasiastumist valitsusest.


Üheks lahkujaks on ka rahandusminister Trevol Manuel, kelle edukat poliitikat peetakse LAVi majandusstabiilsuse nurgakiviks, kirjutas BBC News.

Vaatlejate hinnangul on LAV sisepoliitilise kriisi lävel, sest valitsuspartei Aafrika Rahvuskongress (ANC) võib hiljutiste sündmuste valguses laguneda Mbeki ja tema peamise rivaali Jacob Zuma toetajate vahel kaheks, vahendas AFP.

Mbeki esitas üleeile parlamendi spiikrile tagasiastumispalve, kuna riigi ülemkohus leidis sel kuul, et ta vallandas kolme aasta eest asepresidendi kohalt praeguse ANCi liidri Zuma, kellele ennustati võitu presidendivalimistel. Zuma on peamine soosik ka üheksa kuu pärast toimuvatel korralistel parlamendivalimistel.

Mbeki on kõiki korruptsioonisüüdistusi eitanud ja tema pressiesindaja kinnitas Reutersile, et Mbeki on kohtu otsuse ka edasi kaevanud.

Eile rahuldas riigi parlament Mbeki tagasiastumispalve, mis jõustub alates neljapäevast. Põhiseaduse kohaselt võttis Mbeki tagasiastumise järel riigijuhtimise üle ANCi asepresident ja parlamendiliige Kgalema Motlanthe, kes täidab riigipea ülesandeid kuni järgmiste korraliste valimisteni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles