Serbia tegi kannapöörde

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuse Nobeli rahupreemia laureaat Liu Xiaobo.
Tänavuse Nobeli rahupreemia laureaat Liu Xiaobo. Foto: SCANPIX

Serbia otsustas siiski osaleda täna Oslo raekojas toimuval Nobeli rahupreemia tseremoonial, kuigi varem oli riigi välisminister teatanud avalikult üritusest kõrvale jäämisest.

Kuigi tänavuse Nobeli rahupreemia laureaadi, Hiina inimõiguslase ja teisitimõtleja Liu Xiaobo tool jääb tühjaks, esindab Serbiat tseremoonial riigi ombudsman Sasa Jankovic, teatas BBC.

Serbia meedia teatel langetas vastava otsuse riigi valitsusjuht Mirko Cvetkovic, kes kohtus eile Brüsselis ELi ametnikega. Euroliit, kuhu Serbia püüdleb, reageeris varem teravalt Belgradi teatele kohtumisel mitte osaleda.

Kutse tseremooniale said kõik riigid, kellel on Oslos oma diplomaatiline esindus. Kutse lükkasid peale Hiina tagasi Kasahstan, Colombia, Tuneesia, Saudi Araabia, Pakistan, Alžeeria, Iraak, Iraan, Vietnam, Afganistan, Venezuela, Filipiinid, Egiptus, Sudaan, Kuuba ja Maroko ning Euroopa riikidest aga Ukraina ja Venemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles