Ahmadinejad ennustas Ameerika impeeriumi lõppu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: AP / Scanpix

Eile ÜRO peaassambleel värvika sõnavõtuga esinenud Iraani president Mahmoud Ahmadinejad süüdistas USAd probleemide tekitamises ja ennustas «Ameerika impeeriumi» peatset kokkuvarisemist.


«Ameerika impeerium on jõudmas oma teekonna lõpule ja tema järgmistel valitsejatel tuleb oma tegevust piirata iseenda riigipiiridega,» ütles Ahmadinejad diplomaatilist etiketti eiravas kõnes, vahendas Reuters.

CNN Newsi teatel kinnitas Ahmadinejad taaskord, et Iraani tuumaprogrammi eesmärk on rahumeelne, sest see on suunatud elektrienergia tootmisele. Iraani presidendi sõnul teeb riik koostööd rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri IAEAga, mis tema hinnangul on aga Washingtoni surve all, sest selle süüdistused Iraani vastu on «pealiskaudsed», «naljakad» ja «võltsitud».

Lääneriigid aga kardavad, et Iraani tuumaalane tegevuse eesmärk on suunatud aatomrelva väljatöötamisele ja kavandavad seetõttu neljanda Iraani vastase resolutsiooni avaldamist, sest riik pole pidanud kinni tuumaprogrammist loobumiseks määratud tähtajast.

ÜRO julgeolekunõukogusse kuuluvate USA, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Hiina ning lisaks Saksamaa esindajate kohtumine Iraani tuumaprogrammi asjus toimub aga ilma Venemaata, sest riigi välisministeeriumi esindaja kinnitusel on erakorraline kohtumine ebavajalik.

Ahmadinejadi kõne ajal ei viibinud ÜRO peaassamblee ruumis ükski USA diplomaat. Ainsana kuulas Iraani presidendi kõnet USA stenograaf.

Iraani president süüdistas USAd ja NATOt Iraagi ja Afganistani elanike rõhumises, mille eesmärk on saavutada kontroll piirkonna rikkalike naftavarude üle ja koguda valimistel lisahääli.

Oma värvikate väljenditega rikastatud kõnes süüdistas ta ameeriklaste kõrval maailma hädades ka juute, mis kutsus esile nii Simon Wiesenthli keskuse kui ka teiste juudiorganisatsioonide meelepaha. Tema hinnangul on näiteks palestiinlased pidanud kannatama 60 aastat «sionistidest mõrtsukate» küüsis. Oma kõnes pilas ta mitmeid kordi Iisraeli sõjalist võimekust, kuid kinnitas, et Iisraeli ründamine pole Iraanil kavas, sest riigil on «teistsugused viisid» oma huvide kaitsmiseks.

Ahmadinejad kinnitas, et Iraan on valmis dialoogiks teiste riikidega, kuid ei nõustu kunagi «ebaseaduslike nõudmistega», vahendas BBC News.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles