Lõuna-Aafrika vald jagab tüdrukutele seksist hoidumise eest ülikoolistipendiume

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika neiu.
Lõuna-Aafrika neiu. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrikas võivad uThukela vallast pärit neiud võivad saada ülikoolis õppimiseks stipendiumi, kui nad suudavad tõestada, et nad on süütud. Inimõiguslased sellist teguviisi õigeks ei pea.

Thubelihle Dlodlot ajab kodukülast Emcitshenist lahkumise idee veidi ärevile. 18-aastane tüdruk võitis küll ülikoolis õppimiseks stipendiumi, kuid sellele kvalifitseerub ta ainuüksi siis, kui suudab oma neitsilikkust tõestada, kirjutab BBC.

«Neitsiks jäämine on mul ainus võimalus saada haridust, sest vanematel selle eest maksmiseks raha pole,» räägib Dlodlo.

Stipendiumi väljamaksete tingimuseks on ka regulaarsed süütusekontrollid. Dlodlo sõnul pole temal midagi nende vastu. «Süütustest kuulub mu kultuuri juurde, see ei riku minu privaatsust ja ma tunnen hoopis uhkust, kui mulle kinnitatakse, et olen jätkuvalt rikkumata.»

Lõuna-Aafrika seaduste kohaselt võib seksima hakata 16-aastaselt, erandiks on juhud, kui üks seksija on vanem kui 12-aastane ja teine noorem kui 16-aastane.

Aktivistide sõnul baseerub selline stipendiumijaotamine valedel alustel ning pole õige siduda sel viisil haridust ja seksi.

«Mis teeb eriti muret on see, et keskendutakse ainult tüdrukutele. See on diskrimineeriv ning ei ole viisiks teismeliste raseduste ja HIVi vältimiseks,» teatas inimõigusühenduse Inimesed Naisteahistamise Vastu liige Palesa Mpapa. «Pole nii, et ainult naine on süüdi.»

uThukela vallavanem Dudu Mazibuko oli see, kes seisab süütusestipendiumite kasutuselevõtu taga. «See stipendium pole auhind, vaid pikaajaline investeering tüdruku ellu. Me ei mõista ka neid hukka, kas on elus teisi valikuid teinud, sest nende jaoks on meil olemas teised stipendiumid,» ütles ta.

Vald pakub üle 100 stipendiumi, neist 16 sihtgrupiks on neitsid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles