Relvakokkupõrgetes Mägi-Karabahhi üle hukkus esmaspäeval 13 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenlased tegemas eile Jerevanis ettevalmistusi suundumaks Mägi-Karabahhi.
Armeenlased tegemas eile Jerevanis ettevalmistusi suundumaks Mägi-Karabahhi. Foto: SCANPIX

Aserbaidžaani ja Armeenia relvajõudude kokkupõrgetes vaidlusaluse Mägi-Karabahhi üle hukkus esmaspäeval vähemalt 13 inimest.

Ööl vastu laupäeva puhkenud relvakokkupõrgetes hukkunute arv tõusis 46ni, kui Armeenia kaitseministeerium teatas esmaspäeva õhtul viie armeenlasest «vabatahtliku» võitleja hukkumisest.

Armeenia toetatud Mägi-Karabahhi separatistid teatasid varasemalt kolme tsiviilisiku ja veel kahe võitleja hukkumisest ägedates mürsurünnakutes.

Bakuu teatel sai öö jooksul surma kolm Aserbaidžaani sõdurit, kui nende positsioone tabasid Armeenia sõdurite miinipilduja- ja granaadiheitjate tuli.

Aserbaidžaan teatas laupäeval mõnede alade «vabastamisest» Mägi-Karabahhis.

Pühapäeval teatas Aserbaidžaan ühepoolsest relvarahust, kuid nii Jerevan kui Stepanakert väidavad, et lahingud jätkuvad. Armeenia ja Mägi-Karabahh on teatanud valmisolekust 1994. aasta relvarahust kinni pidada, kui aserid endistele positsioonidele tagasi tõmbuvad.

Aserbaidžaani kaitseminister Zakir Hasanovi andis esmaspäeval korralduse viia relvajõud täielikku lahinguvalmidusse ja olla valmis ründama tunnustamata Mägi-Karabahhi pealinna Stepanakerti.

AFP fotograafi sõnul saabuvad linna sajad vabatahtlikud, kes tahavad asuda võitlema separatistide ridades.

Mägi-Karabahh on enamasti armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ja ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Aserbaidžaan ja Karabahhi separatistid pole pärast 1994. aasta relvarahulepet kunagi rahulepet sõlminud ning piiriülesed tulevahetused on sagedased. Püsivat lahendust otsib OSCE Minski grupp.

Õli valas esmaspäeval tulle ka Türgi president Recep Tayyip Erdoğan, kes ennustas, et Aserbaidžaan taastab ühel päeval kontrolli Mägi-Karabahhi üle.

«Seisame õlg-õla kõrval oma Aserbaidžaani vendadega. Tagakiusamine ei kesta,» ütles ta.

Türgi on Aserbaidžaani lähedane liitlane ja kaht riiki seovad lähedased kultuuri- ja keelesidemed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles