Poola president kritiseeris EL-i vähest solidaarsust Ida-Euroopaga (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Andrzej Duda.
Poola president Andrzej Duda. Foto: SCANPIX

Poola president Andrzej Duda tõrjus pühapäeval Euroopa Liidu kriitikat oma riigi valitsuse aadressil, süüdistades omakorda ühendust "liiga väheses solidaarsuses" oma idapoolsete liikmetega.

"Liit peab olema otsustavam. Euroopa Liit on tugev, kuid nõrk otsuste langetamise tasandil ning see on täna probleem," sõnas Poola võimuparteisse Seadus ja Õiglus (PiS) kuuluv Duda uudisteagentuurile PAP.

Poola on sattunud Brüsseli tule alla keeldumisega võtta EL-i kvoodisüsteemi alusel vastu asüülitaotlejaid, leevendamaks ühendust tabanud rändekriisi. Varssavi on põhjendanud keeldumist julgeolekuga seotud kartustega, mida tekitasid džihadistide hiljutised rünnakud Brüsselis.

Konservatiivne valitsus on seisnud silmitsi ka kriitikaga seoses vastuoluliste reformidega, mis sundis EL-i käivitama jaanuaris uurimise, et saada selgust, kas kavandatud muudatused Poola konstitutsioonikohtus rikuvad bloki demokraatiareegleid.

"On võimalik, et see tuleneb asjaolust, et EL näitab liiga vähe solidaarsust," ütles Duda. "Pole piisavalt solidaarsust, mõistmaks olukorda Kesk- ja Ida-Euroopas."

"Teisiti öelduna, riigid, mis hiljuti ühinesid EL-iga, püüavad lääne rikastele riikidele järele jõuda."

"Me püüame tõsta noorte inimeste elatustaset, et nad ei peaks otsima tööd välisriikides, et saada kohast tasu ja elada normaalselt," sõnas ta.

Ilmse viitega Vene gaasijuhtmele Nord Stream 2, kutsus Duda EL-i mõistma "küsimusi, mis on tähtsad riikide suveräänsusele, nagu energiapoliitika ja toorained".

Duda rõhutas samas, et sarnaselt valdava enamuse poolakatega hindab ta suuresti EL-i.

"Ma toetab Euroopa Liitu kui rahvusriikide ühendust, mis teeb koostööd eelkõige majanduse valdkonnas, sekkumata asjadesse, mis peaksid jääma riikide suveräänsuse valdkonda," sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles