Prantsuse seadusandjad ei taha Vene sanktsioonide pikendamist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-klassi laevad Saint-Nazaire´s.
Mistral-klassi laevad Saint-Nazaire´s. Foto: SCANPIX

Prantsuse parlament võttis täna vastu resolutsiooni, milles ärgitatakse valitsust mitte pikendama Venemaale seoses Ida-Ukraina kriisiga kehtestatud sanktsioone.

Thierry Mariani. Foto: SCANPIX
Thierry Mariani. Foto: SCANPIX Foto: Alexander Shcherbak/Alexander Shcherbak/TASS

Euroopa Liidu sanktsioonid on osutunud täiesti ebaefektiivseks, sõnas konservatiivsesse Vabariiklaste erakonda kuuluv Thierry Mariani.

«Minski lepped on tupikus, relvarahu peale sülitatakse rõõmsalt mõlemalt poolt,» sõnas sanktsioonide tühistamist toetav Mariani.

Samuti lisas ta, et sanktsioonid on ohtlikud ka Prantsuse majandusele, tuues näiteks helikopterikandjate Mistral müügi tühistamise ning Moskva kehtestatud impordikeelu toiduainetele, mis oli löögiks Prantsuse põllumeestele.

Vene embargo on viinud mõningate toiduainete nagu sealiha ja piim drastilise hinnalanguseni. Kümned Prantsuse farmerid on surutud pankroti äärele ning põllumehed on organiseerinud riigis suuri meeleavaldusi.

Mittesiduv resolutsioon võeti vastu 55 poolt- ja 44 vastuhäälega. Parlamendi alamkojas on üldse 577 saadikut, hääletusel osales neist 101.

Prantsuse Euroopa küsimuste välisministri Harlem Desiri sõnul peab Vene-Prantsuse koostöö tuginema rahvusvahelise õiguse austamisele. Sanktsioonid tühistatakse, kui Moskva hakkab järgima Minski lepetes sätestatud nõudmisi, lisas ta.

Euroopa Liit pikendas Venemaa-vastaseid sanktsioone eelmisel kuul.

Ukraina avaldas muret

Ukraina välisministeerium väljendas hääletuse järel lootust, et Pariisi ametlik seisukoht Vene-vastaste sanktsioonide osas ei muutu.

«Ootame ametlikult Pariisilt kinnitust, et Venemaa-vastaste sanktsioonide tühistamine on võimalik alles pärast Ukraina-vastase agressiooni lõpetamist ja okupeeritud aladelt lahkumist,» kommenteeris Ukraina välisministeeriumi poliitiline direktor Oleksi Makejev eile Interfaxile.  

Diplomaat ütles, et kuigi Prantsuse parlamendi üleskutsel on deklaratiivne iseloom, suhtub Kiiev sellesse murega.

«Mõne Prantsuse rahvasaadiku, eriti otsuse algataja Thierry Mariani provokatiivse tegevuse ja Ukrainaga kooskõlastamata Krimmi külastuste taustal näeme mõne poliitiku valmidust tegutseda Kremli tahtmist mööda, eirata rahvusvahelise õiguse ränka rikkumist,» ütles Makejev.

«Arvestame, et Prantsusmaal ja Saksamaal on edaspidi juhtroll, et sundida Venemaad täitma oma Minski lepete järgseid kohustusi,» ütles Makejev.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles