Löfven: Lavrovi NATO-kommentaarid olid mittevajalikud (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Stefan Löfven.
Rootsi peaminister Stefan Löfven. Foto: SCANPIX

Rootsi peaminister Stefan Löfven kritiseeris reedel Vene välisministrit Sergei Lavrovi, kes hoiatas, et Rootsi astumisel NATO-sse rakendab Moskva vastusamme.

Löfven nimetas Lavrovi kommentaare "mittevajalikeks ja kohatuteks".

"Meie langetame Rootsis ise oma otsused meie kaitse- ja julgeolekupoliitika kohta," tsiteeris uudisteportaal Local Löfveni sõnu.

"Me nõuame selle austamist, samal viisil nagu meie austame teiste riikide otsuseid nende julgeoleku- ja kaitsepoliitika kohta," sõnas peaminister.

"On hästi teada, kus me oleme. Rootsi on olnud pikka aega blokiväline, see on meid hästi teeninud. Me oleme sellest kaua aega teada andnud ning Moskva teab seda."

Lavrov ütles neljapäeval Rootsi päevalehele Dagens Nyheter antud usutluses, et Venemaa rakendaks Rootsi liitumisel NATO-ga sõjalisi vastumeetmeid.

"Kuna Rootsi sõjaline infrastruktuur oleks allutatud NATO ülemjuhatuse kontrollile, siis rakendaksime loomulikult vajalikke sõjalistehnilisi meetmeid meie põhjapiiridel, sest teisel pool asuks nüüd sõjalis-poliitiline liit, mis peab Venemaad ohuks," seletas Lavrov.

Rootsi moderaatide kõneisik välispoliitika küsimustes Karin Enström ütles, et Rootsi peaks välja kutsuma Venemaa suursaadiku, et nõuda selgitusi Lavrovi sõnade kohta.

"See tekitab palju küsimusi, mistõttu on minu arvates tähtis, et välisminister kutsuks välja Venemaa suursaadiku selgitama, mida Venemaa ja Vene välisminister sellega mõtlevad," sõnas ta.

"On tähtis otse rääkida Venemaaga ja mitte lasta sellel dialoogil toimuda meedias," ütles endine kaitseminister.

Euroopa Parlamendi saadik Lars Adaktussen ütles välja selle, mida paljud rootslased väljendasid sotsiaalmeedias. Kristlikust demokraadist veteranpoliitiku sõnul näitavad Lavrovi kommentaarid selgelt, "miks Rootsi peaks NATO-sse astuma".

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles