Trumpi ja Clintonit peetakse kõige vihatumateks kandidaatideks läbi ajaloo

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ühtegi USA presidendikandidaati pole varemalt valijate poolt nii tugevalt vihatud kui on seda praegu vabariiklasest Donald Trump ja demokraadist Hillary Clinton, kirjutab The New York Post.

Varasema kaheksa presidendivalimiskampaania tulemused aga reedavad, et kevadel enim vihatud kandidaat paneb üldjuhul novembris toimuvad valimised ka kinni.

Seekordsed lõppkandidaadid on praeguseks purustanud kõik varasemad valijate rekordid, mis puudutab kandidaatide mittemeeldimise näitajaid. Clintoni puhul on 37 protsenti potentsiaalsetest valijatest märkinud vastuseks «absoluutselt ei meeldi», edastades sellega ka 2004. aasta George W. Bushi tulemust, keda ei sallinud silma otsaski 32 protsenti vastanutest.

Donald Trumpi põlastamise statistika on aga seni olematu, vabariiklase puhul hindas 53 protsenti vastanutest ta «absoluutselt mittemeeldivaks».

Näitajate põhjustena võib välja tuua nii lõhestunud valijaskonda kui ka esinumbrite juba varasemat kuulsust, märgib New York Post.

Viimase 32 aasta jooksul pole aga vaid üks teistest kõrgema vihkamisindeksiga kandidaatidest osutunud lõppvoorus valituks.

See erand oli George H.W. Bush, kes oli rohkemate valijate jaoks ebameeldiv kandidaat kui toona veel suhteliselt tundmatu Bill Clinton, kes 1992. aasta valimised ka võitis.

Kuigi antud statistika põhjal tähendaks see sisuliselt seda, et Trump võib oma võidus suhteliselt kindel olla, ei pruugi see siiski nii olla, sest oluline on arvesse võtta ka teisi näitajaid. Nagu näiteks meeldivuse indeks, mis toob välja, kui suur on kindlalt kandidaadi vastu olevate ja tugevalt teda pooldavate inimeste arvu vahe.

Alates 1996. aastast, on presidendiks saanud nimelt see kandidaat, kelle meeldivuse indeks on kõrgem.

Trump ja Clinton on ka siin rekordeid purustanud - mõlematel on madalam meeldivuse indeks kui kunagi varem mõõdetud. Clintoni miinus-20 oleks madalaim ajaloos, kui poleks aga Trumpi, kelle indeksinumber on veelgi madalamal ehk miinus-40.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles