Peking hoiatas Taiwani sidekanalite katkestamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
taiwani uus president Tsai Ing-wen
taiwani uus president Tsai Ing-wen Foto: SCANPIX

Peking ähvardas Taiwani tähtsate sidekanalite katkestamisega, kui saareriigi uus president Tsai Ing-wen ei avalda toetust ühe Hiina kontseptsioonile, edastas riigimeedia täna.

Tsai kutsus eile inauguratsioonikõnes positiivsele dialoogile Mandri-Hiinaga, ent ei avaldanud selgesõnalist toetust Pekingi nõudmistele toetada ühe Hiina põhimõtet.

Seda printsiipi tunnustasid eelmine president Ma Ying-jeou ja Pekingi-sõbralik Rahvapartei (Kuomintang), kelle kaheksa-aastane võimuperiood tõi kaasa Pekingi ja Taipei suhete soojenemise.

Ehkki Taiwan on alates 1949. aastal kommunistide võiduga lõppenud kodusõjast Pekingist poliitiliselt sõltumatu, ei ole ta kunagi ametlikult iseseisvust välja kuulutanud ning Hiina näeb Taiwani endiselt taasühendamist ootava territooriumina.

Peking on suhtunud Tsaisse äärmise umbusuga, sest tema Demokraatlik Progressipartei (DPP) on traditsiooniliselt iseseisvusmeelne.

Pekingi ja Taipei ametkonnad on ametlikult sidet pidanud alates 2014. aastast, kuid see lõpeb, kui Tsai ei tunnusta 1992. aasta konsensust, ültes Hiina Taiwani asjade büroo pressiesindaja Ma Xiaoguang Xinhua vahendusel.

1992. aastal kohtunud Hiina ja Kuomintangi ametnikud saavutasid vaikiva kokkuleppe ühe Hiina põhimõtte üle, ent jätsid kummalegi poolele vabaduse seda oma äranägemise järgi tõlgendada.

«Kahe osakonna sidemehhanism saab jätkuda vaid 92. aasta konsensusest kinnipidamise korral. See kujutab endast ühe Hiina põhimõtte ühist poliitilist alust,» tsiteeris Xinhua Ma'd.

Tsai ja DPP ei ole konsensust kunagi tunnustanud.

Tsai kordas reedeses kõnes varasemat positsiooni, et 1992. aasta kohtumine toimus, ent ei kiitnud heaks selle järeldusi.

Hiina võimude sõnul ähvardab katkemise risk ka mitteametlikke sidekanaleid.

Hiina poolametlik organisatsioon Taiwani väina üleste suhete assotsiatsioon (ARATS) ja selle Taiwani osapool, Väina läbikäimise fond (SEF) tegelevad küsimustega, mis on õiguslikult ja poliitiliselt liiga tundlikud ametlike kanalite kaudu käsitlemiseks.

«Kui SEF saab volituse kinnitada ARATS-ile 92. aasta konsensusest kinnipidamist...on võimalik säilitada kahe organisatsiooni kontakte,» tsiteeris Xinhua ARATS-i juhti.

Kaks organisatsiooni on etendanud otsustavat rolli Taipei ja Pekingi suhete parandamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles