Süürias on Türgi piiri ääres lõksus 100 000 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt ISISe poolt avaldatud videost kus ähvardatakse kõiki, kes neile vastu seisavad
Pilt ISISe poolt avaldatud videost kus ähvardatakse kõiki, kes neile vastu seisavad Foto: AFP/SCANPIX

Äärmusrühmituse ISIS jõulise pealetungi tõttu Süüria põhjaosas Aleppo provintsis on Türgi piiri äärde lõksu jäänud vähemalt 100 000 inimest, ütlesid inimõigusorganisatsioonid ja aktivistid täna.

ISISe džihadistid, kelle tugiala idas Raqqa provintsis on USA juhitava koalitsiooni osalusel peetavate rünnakute tõttu ohtu sattunud, tegid ootamatult eduka pealetungi kahele linnale mässuliste alal.

«Džihadistid lõikasid ära Türgi piiri ääres asuva mässuliste linna Azazi ja selle lähistel asuvasse Mareasse viiva maantee,» kirjeldas olukorda ajakirjanik Maamoun Khateeb Azazist.

«See on katastroof,» lisas Khateeb, kelle sõnul on ümberpiiratud Mareas praegu vangistuses 15 000 inimest.

ISSE pealetung seab ohtu kümned tuhanded sisepagulased, kes elavad piiri lähedal mitteametlikes laagrites, sest Türgi sulges piiri juba mitme kuu eest.

«Me oleme kohutavalt mures umbes 100 000 inimese pärast, kes on jäänud lõksu Türgi piiri ja aktiivse rindejoone vahele,» ütles organisatsiooni Piirideta Arstid (MSF) kohalik juht Pablo Marco.

MSF on hakanud evakueerima patsiente ja töötajaid rindest kolme kilomeetri kaugusele jäävast Salamah' linnast.

«Inimestel ei ole kuhugi põgeneda, kui lahingud lähemale tulevad,» ütles Marco.

Gerry Simpson organisatsioonist Human Rights Watch (HRW) ütles, et Türgi piiri äärde lõksu jäänud inimeste arv võib ulatuda 165 000-ni.

Marea ja Azaz langesid opositsioonijõudude kätte 2012. aastal ja on olnud sestpeale tähtsateks vahepeatusteks mässuliste varustusteel Türgist.

IS püüdis kuid mõlemasse linna jõuda. Reedel teatasid džihadistid üllatusrünnakust, millega vallutati Azazi lähedal mitu küla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles