EL teeb Brexiti puhuks sõjalise koostöö plaane

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi välispoliitika juht Federica Mogherini
ELi välispoliitika juht Federica Mogherini Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liit on koostanud tihedama sõjalise koostöö plaani juhuks, kui Suurbritannia peaks otsustama juunis referendumil EList lahku lüüa, ütles ühenduse pressiesindaja, kuid lükkas ümber väite ELi sõjaväe kavandamisest.

ELi välispoliitika juht Federica Mogherini hakkas eelmisel aastal koostama globaalset välis- ja julgeolekupoliitika strateegiat seoses konfliktidega Ukrainas, Süürias ja teistes piirkondades ning rändekriisiga.

Brüssel lükkas täna tagasi Briti ajalehe Times teate, et EL peab salaplaani ühenduse sõjaväe loomiseks.

«Ei ole olemas absoluutselt mitte mingit plaani luua globaalse strateegiaga ELi armee. Ka mingeid saladokumente ei ole,» ütles pressiesindaja AFPle.

«Mogherini juhitav töö strateegia kallal on avalik ja läbipaistev ning seda tehakse teiste liikmesriikidega konsulteerides,» ütles ta, lisades, et «selle kohta on veebileht.»

Mogherini tutvustab strateegiat nädala aega pärast Suurbritannia 23. juuni referendumit 28.- 29. juunil peetaval Euroopa ülemkogul.

EL on juba mõnda aega tegelenud liikmesriikide kaitsekoostöö parandamisega, kuid allikate kinnitusel ei välju Mogherini strateegia olemasolevate lepete raames, arvestab riikide eelistustega ning ei võta mingil juhul eesmärgiks luua ELi sõjavägi.

Timesi teadet ELi armee loomisest püüavad ära kasutada ühendusest lahkulöömise pooldajad, kuid valitsus on selle tagasi lükanud.

«Peaminister on teinud korduvalt selgeks, et Ühendkuningriik ei hakka mitte kunagi osalema ELi armees,» rõhutas kaitseministeerium. «Meil on vetoõigus kõigis ELi kaitseküsimustes ning oleme vastu igasugustele sammudele, mis õõnestavad liikmesriikide relvajõude.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles